Nīderlandē atklāts pasaulē lielākais radioteleskops

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Nīderlandē sestdien atklāts pasaulē lielākais radioteleskops, kas zinātniekiem pavērst jaunas iespējas pētīt Visuma dzīles.

LOFAR veido nevis tradicionāls liels «šķīvis», bet gan 25 000 mazas antenas, kas ir no 50 centimetriem līdz diviem metriem lielas, skaidroja Nīderlandes Radioastronomijas institūta pārstāve Femke Bēkhorsta.

Radioteleskops atrodas netālu no Asenas pilsētas, bet antenas izvietotas visā Nīderlandē, kā arī Vācijā, Zviedrijā, Francijā un Lielbritānijā.

«Šodien mēs atklājām lielāko radioteleskopu pasaulē. Apvienojot visas antenas, mēs iegūstam milzīgu teleskopu, kura kopējais diametrs ir aptuveni 1000 kilometru,» skaidroja Bēkhorsta.

«Novērojumi, ko mēs varēsim veikt ar šo teleskopu, ļaus mums uzzināt vairāk par Visuma izcelsmi un brīdi tūlīt pēc Lielā sprādziena,» viņa piebilda.

Ar teleskopu iegūtie dati tiks apstrādāti ar Groningenas universitātes superdatoru un pēc tam nodoti Nīderlandes Radioastronomijas institūta zinātniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu