Nīderlandē bērni varētu tikt pie trīs vai pat vairāk vecākiem (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandē bērniem drīzumā, iespējams, oficiāli varēs būt pat trīs vai vairāk vecāku, liecina valdības iecere.

Nīderlandē homoseksuāļu ģimenēs aug aptuveni 25 000 bērnu, un valdība plāno oficiāli atzīt arī nebioloģisko vecāku, tostarp audžuvecāku, tiesības.

«Tieslietu ministrija veiks izpēti un izvērtēs, kādas ir iespējas atzīt trīs vai pat vairāk vecākus uz vienu ģimeni,» trešdien pavēstīja ministrijas pārstāvis.

Ar aicinājumu izpētīt iespējas šajā jomā nāca klajā zaļie, kā arī liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) un Darba partija (PvdA), kas uzvarēja pagājušajā mēnesī aizvadītajās parlamenta vēlēšanās.

2001.gadā Nīderlande kļuva par pirmo valsti, kas legalizēja viendzimuma pāru laulības.

Kā norāda zaļos pārstāvošā parlamenta deputāte Līsbeta van Tongerena, ir ļoti svarīgi atzīt arī nebioloģisko vecāku, tostarp audžuvecāku, tiesības.

«Šobrīd vecāku stāvoklis likuma izpratnē teju vienmēr ir saistāms ar bioloģiskajiem vecākiem,» teikts zaļo izplatītajā paziņojumā, uzsverot, ka šāda situācija «neatspoguļo ģimeņu dažādību Nīderlandē».

«Bieži vien arī tēvam ir nozīme sava bērna dzīvē, kurš aug lesbiešu ģimenē,» sacīja deputāte. «Ģimenes dzīvesveids ir daudz svarīgāks par bioloģiskajiem radurakstiem. [Jaunajam] likumprojektam vajadzētu ņemt vērā to, kas ir visu iesaistīto interesēs.»

Pašlaik Nīderlandē netiek juridiski atzītas bērna audžuvecāku tiesības vai spermas donora tiesības, kurš vēlētos iesaistīties sava bērna dzīvē.

Kā liecina oficiālie statistikas dati, 2010.gada nogalē Nīderlandē savu savienību bija reģistrējuši 14 813 viendzimuma pāri. Kopumā Nīderlandē no 16,7 miljoniem iedzīvotāju aptuveni miljons ir homoseksuāļi.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu