No abiem ledusgabaliem pabeigta cilvēku evakuācija (184)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sadarbībā ar citiem dienestiem ir pabeidzis evakuācijas darbus no dreifējošajiem ledus gabaliem, aģentūrai BNS pastāstīja VUGD pārstāve Viktorija Šembele.

VUGD piektdien ap plkst. 12:35, saņēma informāciju, ka Rīgas jūras līcī pretī Vakarbuļļu pludmalei no krasta ir atdalījies ledus gabals un uz tā esošie cilvēki saviem spēkiem vairs netiek krastā. Pēc divām minūtēm tāds pats palīgā sauciens atskanēja no Majoriem.

Lai arī sākumā izskanēja ziņas, ka uz abiem dreifējošajiem ledus gabaliem ir vairāk nekā 500 cilvēku, ierodoties glābējiem, reālais glābjamo skaits izrādījās mazāks. Kopumā no abiem ledus gabaliem evakuēti 223 cilvēki. Vakarbuļļos uz ledus atradās 180 cilvēku, savukārt Majoros uz ledus bija 43 cilvēki.

No dreifējošā ledus gabala Vakarbuļļos 170 cilvēku nocēla Rīgas brīvostā strādājošās privātkompānijas «PKL Flote» velkonis «Marss», savukārt 10 cilvēkus no ledus ar piepūšamajām laivām nocēla policija un VUGD. NBS helihopters veica vietas apsekošanu no gaisa, lai pārliecinātos, ka visi cilvēki no ledus ir nocelti. Otrs Rīgas Brīvostas velkonis «Santa» atradās tuvumā, lai nepieciešamības gadījumā uzņemtu tos cilvēkus, kuriem nepietiktu vietas uz velkoņa «Marss». Savukārt, ledlauzis «Varma» stūma peldošo ledus gabalu uz krastu, lai tas pārāk strauji nepeldētu dziļāk līcī. Glābšanas darbi Vakarbuļļos tika pabeigti plkst. 15:55.

Savukārt Majoros, ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka uz atlūzušā ledus gabala atrodas apmēram pussimts cilvēku un ledus gabals jau ir atvirzījies no pamatledus gabala 300 – 400 metru attālumā. Ar laivas palīdzību ugunsdzēsēji glābēji pietuvojās ledus gabalam un uzsāka cilvēku nocelšu no ledus un nogādāšanu krastā. Tā kā spēcīgā vēja ietekmē ledus gabals arvien straujāk attālinājās no krasta un glābšanas darbu veikšana ar VUGD rīcībā esošajām gumijas laivām, kas piemērotas glābšanas darbiem iekšējos ūdeņos, kļuva apgrūtināta, darbos tika iesaistīts Jūrmalas glābšanas dienesta kuters. Pēc brīža notikumu vietā ieradās NBS helihopters, kas pārņēma cilvēku glābšanas darbus.

VUGD kopā ar Jūrmalas pašvaldības policiju no ledus ar laivām nocēla 26 cilvēkus, bet NBS helikopteri evakuēja kopumā 17 cilvēkus. Savukārt viens cilvēks atteicās sēsties NBS helikopterā, norādot, ka viņam pakaļ ar plastmasas laivu atbrauks kāds paziņa. Lai pārliecinātos, ka šie divi cilvēki lielajā vējā spēs tikt krastā, glābšanas stacijas darbinieki ar kuteri devās pie viņiem devās un nogādāja viņus krastā.

Viens cilvēks pēc evakuēšanas tika nodots mediķiem, aizdomās par gūtajiem apsaldējumiem.

Glābšanas pasākumi Majoros tika pabeigti plkst. 16:27.

Komentāri (184)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu