No laulībām ar latviešiem visvairāk gūst pilsoņi no Pakistānas (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pērn Īrijā reģistrētas 203 Latvijas valstspiederīgo laulības, no kurām 122 noslēgtas ar trešo valstu pilsoņiem, kuriem bijusi vajadzīga uzturēšanās atļauja, liecina Latvijas vēstniecības Īrijā apkopotie dati.

Visvairāk laulību Latvijas valstspiederīgie noslēguši ar pilsoņiem no Pakistānas - 65 laulības. Vēl 33 laulības noslēgtas ar Īrijas pilsoņiem, 27 - Latvijas, 18 - Indijas un septiņas - ar Bangladešas pilsoņiem.

Pamatojoties uz laulību ar Latvijas pilsoni, uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā pieprasījuši kopumā 275 trešo valstu pilsoņi no kuriem 99 bijuši Pakistānas, 34 Indijas un 11 Bangladešas pilsoņi. Daļa noslēgto laulību, iespējams, bijušas fiktīvas, kas tiek uzskatītas par cilvēku tirdzniecības formu.

Latvijā tikai vienai organizācijai ir tiesības sniegt valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem - biedrībai «Patvērums «Drošā māja»». Pērn tās speciālisti snieguši palīdzību 33 cilvēku tirdzniecībā cietušajiem, no kuriem 32 bijušas sievietes, aģentūrai LETA skaidroja biedrības pārstāve Rasa Saliņa. Kopumā 19 personas bija cietušas no fiktīvām laulībām, astoņas no piespiedu darba un sešas no seksuālas ekspluatācijas. Visvairāk upuru bijuši no Vidzemes - 15, no Zemgales - septiņi, no Kurzemes - seši, no Rīgas - četri un viens no Latgales.

Kopumā biedrībā pēc konsultācijām vērsušies 162 reizes. No tiem visvairāk jeb 79 gadījumi bijuši saistīti ar fiktīvām laulībām, 17 ar piespiedu darbu, divi ar seksuālu ekspluatāciju, bet 64 reizes sniegta skaidrojoša informācija. Visbiežāk iedzīvotāji izvēlējušies informāciju iegūt elektroniski un telefoniski. Klātienē sniegtas 20 no 162 konsultācijām.

Informāciju par cilvēku tirdzniecības gadījumiem biedrība saņēmusi no Latvijas vēstniecībām - 31 reizi, cita persona vai organizācija ziņojusi 43 reizes, bet pati persona griezusies pēc palīdzības 88 reizes.

Saliņa atgādina, ka kopš 2013.gada augusta Latvijas iedzīvotājiem ir pieejams diennakts uzticības tālrunis 28612120 cilvēku tirdzniecības mazināšanai. Pērn iedzīvotāji to izmantojuši 73 reizes, visbiežāk interesējoties par fiktīvu laulību šķiršanu, iespējamo palīdzību, kā arī ziņojot par potenciāliem cilvēku tirdzniecības riskiem, piespiedu darba un vervēšanas gadījumiem.

«Aicinām ikvienu zvanīt pa uzticības tālruni, lai saņemtu informāciju par nepieciešamo rīcību konkrētajā situācijā, un izmantot to kā vienu no resursiem, ja ir nepieciešama palīdzība cilvēku tirdzniecības gadījumos Latvijā vai ārvalstīs, tādējādi pasargājot sevi un savus tuviniekus,» uzsver Saliņa.

Gadu iepriekš, 2012.gadā, «Patvērums «Drošā māja»» nodrošināja valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus 30 cilvēku tirdzniecības upuriem - 25 sievietēm un pieciem vīriešiem. 2012.gadā 16 cilvēku tirdzniecības upuri bija cietuši no fiktīvām laulībām, septiņi no piespiedu darba un vēl septiņi no seksuālas ekspluatācijas. Kopumā 2012.gadā biedrībā pēc atbalsta telefoniski, elektroniski un klātienē cilvēki vērsās vairāk nekā 100 reizes.

Pēc biedrības sniegtās informācijas, visbiežāk Latvijas valstspiederīgie cietuši Īrijā, Lielbritānijā, Vācijā, Nīderlandē, Grieķijā, Beļģijā un Zviedrijā.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) sadarbībā ar robežsardzi, Ieslodzījumu vietu pārvaldi un citām struktūrvienībām no Eiropas Savienības uzgājusi uz pēdām divām noziedzīgām grupām, kas nodarbojušās ar sieviešu vervēšanu fiktīvām laulībām, žurnālistus šodien informēja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Visvairāk vervēšana tika izvērsta internetā un caur paziņām. Mērķvalstī Latvijas sievietes sagaidīja grupējumu līdzdalībnieki, kuri pārsvarā bija no Pakistānas un Indijas. Viņi atņēma pases, liedza pārvietoties un vairākos gadījumos pret viltus līgavām pielietoja draudus, fizisku iespaidošanu un pat izvarošanu.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu