No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķir KNAB nepieciešamos papildu 57 000 latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība šodien nolēma piešķirt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nepieciešamos papildu līdzekļus 57 100 latu apmērā autotransporta nomai, konferences rīkošanai, komandējumam uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) darba grupu sanāksmēm, kā arī «Microsoft» licencēm.

Finansējums tiks piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Saskaņā ar valdībai iesniegtajiem dokumentiem lielākā naudas summa - 30 000 latu - nepieciešama «Microsoft» licenču iegādei. Kā skaidro birojs, pārsūdzēto iepirkuma procedūru dēļ KNAB 2011.gadā nevarēja apgūt šim mērķim paredzētos līdzekļus. Atļauju no Iepirkumu uzraudzības biroja slēgt līgumu ar iepirkumā uzvarējušo pretendentu birojs saņēma tikai šogad, tādējādi par licencēm tika samaksāts no šā gada budžeta līdzekļiem. Šogad augustā KNAB organizēs atklātu konkursu par «Microsoft» licenču iegādi 2013.gadam, un, tā kā budžetā plānotā summa 29 259 latu apmērā tika samaksāta janvārī, būs nepieciešami papildu līdzekļi.

14 100 lati KNAB nepieciešami autotransporta nomai. Birojs norāda, ka tā īpašumā esošie dienesta automobiļi ir iegādāti 2002.un 2003.gadā, izveidojot biroju. Ekspluatācijas laikā automobiļi ir tehniski novecojuši, to uzturēšana un remonts prasa lielus finanšu ieguldījumus. Remonta un uzturēšanas izdevumi gadā sasniedz 20 898 latus. KNAB automašīnas arī nomā.

Ņemot vērā biroja nolietoto autoparku, nepieciešams nomāt papildus trīs jau nomātajām automašīnām vēl septiņas vieglās automašīnas, kā arī divus pasažieru mikroautobusus operatīvo un izmeklēšanas darbību veikšanai. Ņemot vērā prognozējamos iepirkuma termiņus, līgumu ar iznomātāju varētu noslēgt septembrī, tādējādi papildu finansējums nepieciešams pēdējiem trīs gada mēnešiem.

Vēl 8400 lati KNAB vajadzīgi starptautiskas konferences rīkošanai. Kā skaidro KNAB, izmeklējot apjomīgas krimināllietas, kas saistītas ar kukuļošanu starptautiskos biznesa darījumos, arvien biežāk nākas saskarties ar problēmu, ka līdz šim izmantotās krimināltiesiskās sankcijas atsevišķos gadījumos nodarījuma apmēra dēļ var būt nepietiekamas, lai kompensētu nodarītā kaitējuma smagumu. Ņemot vērā starptautisko praksi un starptautisko organizāciju norādītos trūkumus Latvijas normatīvajos aktos, būtu nepieciešams ieviest un piemērot praksē arvien efektīvākas metodes personu saukšanai pie kriminālatbildības.

Pirmkārt, jānodrošina efektīva kriminālatbildības piemērošana juridiskajām personām, lai novērstu atkārtotu pārkāpumu izdarīšanu un adekvātu sankciju piemērošanu. Otrkārt, Latvijā ir jāmazina noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas un jānodrošina noziedzīgu nodarījumu rezultātā valstij nodarīto zaudējumu atgūšana.

Lai kompleksi risinātu šīs problēmas, gan radot vienotu izpratni Latvijas tiesībsargājošo institūciju profesionāļu vidū, gan izanalizējot piemērošanas problēmas, kā arī, lai apgūtu citu valstu pieredzi, kur šie atbildības veidi tiek sekmīgi piemēroti, KNAB uzskata par nepieciešamu rīkot starptautisku konferenci, kurā tiktu rasti atbilstošākie risinājumi un nepieciešamie uzlabojumi attiecīgajos Latvijas normatīvajos aktos. Papildu līdzekļi nepieciešami, lai nodrošinātu konferences norisi, kā arī būtu iespējams uzaicināt ierasties starptautiski atzītus šīs jomas profesionāļus un ekspertus, nodrošinot ceļa un uzturēšanās izdevumus.

Savukārt 4600 lati vajadzīgi, lai varētu apmeklēt OECD darba grupu sanāksmes. Tās saistītas ar Latvijas vēlmi pievienoties Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos un OECD Kukuļošanas apkarošanas darba grupai (WGB).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu