No Marijas ielas grausta cilvēkiem uz galvas krīt apmetums (29)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kaut arī graustam Marijas ielā 6 izveidots jauns dekoratīvais pārsegs, nama tehniskais stāvoklis turpina pasliktināties. Rīgas pilsētas pašvaldībā saņemtas vairāku personu sūdzības par ēkas bīstamību sabiedriskajai drošībai, jo no tās fasādes atdalās apmetuma gabali un krīt uz ietves, apdraudot garāmgājējus.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle aģentūrai LETA pastāstīja, ka departamenta darbinieki ceturtdien apsekojuši ēku un tai piegulošo teritoriju un konstatējuši, ka rīdzinieku sūdzībās minētie fakti atbilst patiesībai.

Saskaņā ar sertificētu būvinženieru tehniskās apsekošanas atzinuma secinājumiem un ieteikumiem sabiedriskās drošības apdraudējuma novēršanai nepieciešams uz ietvēm ēkas robežās uzstādīt gājēju aizsargtuneli ar drošu nojumi un brīdinājuma zīmēm.

Šādu pienākumu ēkas kopīpašniekiem uzliek arī Rīgas domes lēmums, kas pieņemts 28.februārī. Domes lēmumā noteikts, ka ēkas sakārtošanas darbi pabeidzami ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas vai ar Īpašuma departamenta atsevišķu saskaņojumu laikā līdz 14.septembrim.

Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, Īpašuma departaments Marijas ielas grausta īpašniekiem nosūtījis kārtējo vēstuli, kurā lūdz līdz 14.septembrim uzstādīt gājēju aizsargtuneli ar drošu nojumi un brīdinājuma zīmēm, gājēju aizsargtuneļa tehnisko risinājumu saskaņojot ar Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldi.

Gadījumā, ja gājēju aizsargtunelis ar drošu nojumi un brīdinājuma zīmēm līdz 14.septembrim netiks uzstādīts, grausta īpašniekiem draud soda nauda līdz 1000 latu.

Civillikums paredz, ka katram būves īpašniekam, lai aizsargātu sabiedrisko drošību, jātur sava būve tādā stāvoklī, ka no tās nevar rasties kaitējums ne kaimiņiem, ne garāmgājējiem, ne arī tās lietotājiem.

Kā ziņots, Rīgas domes sēdē 28.februārī tika pieņemts lēmums par grausta Marijas ielā 6 sakārtošanu piespiedu kārtā - grausta īpašniekiem divu nedēļu laikā jāveic ēkas tehniskā apsekošana, jānoslēdz logi un durvis, jāatjauno žogs iekšpagalmā, saskaņojot šos darbus ar Īpašuma departamentu.

Lēmums par sakārtošanu piespiedu kārtā pieņemts, jo grūstošās ēkas īpašnieki līdz šim tā arī nav izpildījuši Rīgas domes prasības par īpašuma steidzamu sakārtošanu.

Saskaņā ar domes lēmumu grausta īpašniekiem divu mēnešu laikā būs jāveic ēkas fasādes remonts un jāuzstāda fasādes dekoratīvais siets, visus darbus saskaņojot ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Rīgas dome ar grausta īpašniekiem iepriekš bija vienojusies, ka uz ietvēm gar ēku līdz 20.janvārim jāuzstāda gājēju aizsargtunelis, jānodrošina ēkas konstrukciju tehniskā apsekošana un jāveic nepieciešamās darbības sabiedriskās drošības nodrošināšanai.

Rīgas domes izveidotajā klasifikatorā ēkai šogad mainīta klasifikācija no D uz B kategorijas graustu, kas nozīmē, ka tas rada augstu sabiedrības drošības apdraudējumu.

Piecstāvu dzīvojamā ēka Marijas ielā 6 ir celta 1904.gadā pēc arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta. Ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, kas atrodas valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Rīgas vēsturiskā centra teritorijā un vienlaicīgi UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas «Rīgas vēsturiskais centrs» teritorijā.

Cīņa par grausta sakārtošanu sākusies jau 2001.gada beigās. Grausta īpašnieki vairākkārt izrādījuši apņemšanos situāciju uzlabot, taču līdz darīšanai tā arī nav tikuši. 2008.gada 18.oktobrī tika pieņemts Rīgas domes lēmums par ēkas piespiedu sakārtošanu, kas tika izpildīts līdz 2009.gada martam, taču ēkas stāvoklis turpina pasliktināties.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu