No «McDonald’s» izmantotās cepamās eļļas ražo biodīzeli (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Calgary Reviews, CC BY-SA 2.0

Restorānu ķēde «McDonald’s» visu Baltijas valstu restorānos gatavošanai izmantoto cepamo eļļu nodod otrreizējai pārstrādei biodegvielas ražošanai, «Apollo» informēja uzņēmuma pārstāvji.

«McDonald’s» cepamo eļļu patērē kartupeļu frī pagatavošanai, un izmantoto eļļu no visiem Baltijas valstu restorāniem piegādā Lietuvas uzņēmumam «Biomotorai UAB». Pērnā gada laikā «McDonald’s» kopumā nodeva vairāk nekā 158 tūkstošus litru izlietotās eļļas, no kuriem «Biomotorai UAB» saražoja 135 tūkstošus litru biodegvielas.

«Rūpes par vidi ir daļa no mūsu uzņēmuma ikdienas darbības, un mēs nepārtraukti meklējam veidus, kā otreizējai pārstrādei nodot gan maltīšu gatavošanā izmantotos pārtikas produktus, gan produktu iepakojumu. Priecājamies, ka Baltijas valstīs maltīšu gatavošanā izmantoto eļļu jau desmit gadus nododam otrreizējai pārstrādei biodīzeļa ražošanai,» saka Tomašs Navrockis, «McDonald’s» rīkotājdirektors Baltijas valstīs. «Interesanti, ka no 6 litriem cepamās eļļas var saražot 5 litrus biodīzeli. Tas apliecina to, ka izmantotos pārtikas produktus nevajadzētu uzskatīt par atkritumiem – tās ir vērtīgas izejvielas un to pārstrāde pozitīvi ietekmē gan vidi, gan nodrošina biznesa iespējas uzņēmumiem.»

«Esam gandarīti par sadarbību ar «McDonald’s», kas ļauj kopīgiem spēkiem nodot eļļu biodīzeļa ražošanā! Eļļu, kura tiek savākta no visiem «McDonald’s» restorāniem Baltijas valstīs, tiek apstrādāta ar modernu attīrīšanas un filtrēšanas iekārtu, un pēc tam šo ilgtspējīgo biomasu vedam uz Austrijas un Vācijas biodīzeļdegvielas rūpnīcām. Tur tā kļūst par biodīzeļdegvielu – ilgtspējīgu degvielu ar viszemāko oglekļa dioksīda jeb CO2 izmešu apjomu. Izmantojot biodīzeli, CO2 izmeši ir gandrīz divas reizes mazāki salīdzinājumā ar citām degvielām,» saka «Biomotorai UAB» direktors Donatas Karanauskas.

Eiropā jau 80% no «McDonald’s» restorānos izmantotās cepamās eļļas tiek nodota biodīzeļa ražošanai, un «McDonald’s» plāno tuvākajā laikā šo procentu palielināt.

«McDonald’s» restorāniem Baltijas valstīs izmanto augstākās kvalitātes 100% augu eļļu – rapšu un saulespuķu maisījumu – kuru piegādā pārtikas ražotājs «Walter Rau» Vācijā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu