No «Rīgas namu» skandālā figurējošā «Zeus» bijušā vadītāja piedzen 847 000 latu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja SIA «Viesis» prasību un nolēma piedzīt no pašvaldības SIA «Rīgas nami» skandalozajos finanšu darījumos iesaistītā maksātnespējīgā valūtas maiņas uzņēmuma SIA «Zeus» bijušā valdes locekļa un īpašnieka Ivara Ciskas vairāk nekā 847 000 latu parādu.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, prasība bija vērsta arī pret pašu uzņēmumu «Zeus», taču šajā daļā tā tika noraidīta. Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 3.maijā, bet pēc tam likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, pieteicēja un uzņēmuma «Viesis» valdes locekļa Ivana Apaleņa pārstāvis Andrejs Mihaļčenko 9.aprīlī notikušajā tiesas sēdē norādīja, ka «Zeus» valdes loceklis Ivars Ciska bija saistīts gan ar «Zeus», gan ar «Viesi» un viņa dēļ tieši «Viesim» tika nodarīts kaitējums un izlaupīta «Viesa» nauda. Pēc viņa sacītā, šī nauda pēc tam tika «fiziski» ieguldīta «Zeus».

Tikmēr «Zeus» administrators Andris Daugaviņš jautāja, vai tiešām ir pierādījumi, ka nauda tika nogādāta «Zeus», ko pieteicēja pārstāvis nevarēja apstiprināt. Tāpat Daugaviņš norādīja, ka visus pārkāpumus šajā lietā būtībā veica Ciska pats, nevis uzņēmums un nav pamata apgalvot, ka naudas līdzekļi - vairāk nekā viens miljons latu - atrodas vai ir atradušies »«Zeus» kasē».

Papildus pieteicēji norādīja, ka gadījumā, ja naudas līdzekļu piedziņa nebūs pilnā apmērā iespējama no Ciskas un «Zeus», tad tiesai ir lūgts veikt Ciskas dēla Valtera Tuča mantas atsavināšanu, kas pirms tam viņam par labu tika atsavināta no Ciskas.

Ciskas pārstāve, zvērināta advokāte Santa Liberte tiesai norādīja, ka šie naudas līdzekļi, par kuriem izsakās pieteicēji, «Zeus» nonāca pēc 2010.gada 7.oktobra noslēgtā aizdevuma līguma, minot, ka tas arvien ir spēkā un ir saistošs abām pusēm, turklāt pieteicēji to nav apstrīdējuši.

Mihaļčenko uzsvēra, ka aizdevuma līgums neattiecas uz konkrēto lietu. Prasītāja pārstāvis, zvērināts advokāts Aivars Kaparšmits skaidroja, ka grāmatvedībā minētais aizdevuma līgums netika iegrāmatots, turklāt tā leģitimitāte patlaban tiek pārbaudīta kriminālprocesa laikā. Papildus advokāts uzsvēra, ka naudas līdzekļi no «Viesa» tika izņemti uz reorganizācijas līguma pamata.

Kā ziņots, februāra beigās apgabaltiesa atcēla «Zeus» piemēroto prasības nodrošinājumu: skaidras naudas un kontu apķīlāšanu. Daugaviņš aģentūrai LETA iepriekš paskaidroja, ka šiem naudas līdzekļiem tik un tā ir uzlikts arests notiekošā kriminālprocesa dēļ, līdz ar to tā administratoram nav pieejama, kaut gan likums nosaka, ka visai mantai maksātnespējas procesa laikā ir jābūt administratora rīcībā.

Daļēja prasības nodrošināšanas apmierināšana tika piemērota pērn vasarā. Tika ierakstīta ķīlas atzīme uz nekustamajiem īpašumiem Ciskam un Tučam, kā arī tika apķīlātas viņiem piederošās uzņēmuma kapitāldaļas. Nodrošinājuma summa nedrīkstēja pārsniegt prasības summu.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, līdz pagājušā gada 20.aprīlim 100% «Zeus» kapitāla daļu īpašnieks bija Ciska, bet pēc tam par uzņēmuma īpašnieku vienpersoniski kļuva viņa dēls Tučs.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pagājušā gada 21.decembrī pasludināja «Zeus» maksātnespēju. Ar maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā vērsās «Rīgas nami», vēloties no «Zeus» piedzīt 1,2 miljonu latu parādu.

Pērn 11.septembrī tika atstādināta «Rīgas namu» valde - tās priekšsēdētājs Kārlis Kavacs un valdes loceklis Almers Ludviks -, jo uzņēmumā veikti augsta riska finanšu darījumi ar brīvajiem līdzekļiem kopumā 1,2 miljonu latu apmērā. Tomēr Kavacu togad 2.oktobrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja policija, taču viņš tika atbrīvots pret 15 000 latu drošības naudu. Pret viņu sākts kriminālprocess par pilnvaru pārsniegšanu, iesaistoties augsta riska finanšu darījumos.

Par šiem pārkāpumiem Kavacs septembrī tika atstādināts no amata «Rīgas namos» un izslēgts arī no Rīgas vicemēra Andra Amerika dibinātās partijas «Gods kalpot Rīgai».

Tāpat vienā kriminālprocesā ar Kavacu tika aizturēts arī «Zeus» valdes loceklis Ciska, kuram tiesa apcietinājumu nepiemēroja. Viņš tiek turēts aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā. Kā vēlāk vēstīja «TV3» raidījums «Nekā personīga», Kavacs Ciskas biznesā iepludinājis daudz vairāk, nekā līdz šim uzskatīts, proti, visus pašvaldības uzņēmuma «Rīgas nami» brīvos līdzekļus - 4,8 miljonus latu.

Rīgas domē oktobrī tika saņemts Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums par finanšu darījumiem ar «Rīgas namu» brīvajiem līdzekļiem, kurā konstatēts, ka pērn 25.maijā, noslēdzot līgumu ar «Zeus», uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740 latu apmērā.

Kopumā bijuši trīs aizdevuma līgumi. Divi 2010.gada septembrī un 2011.gada aprīlī slēgti ar jau minēto uzņēmumu «Viesis», bet trešais 2011.gada maijā ar «Zeus». 1,2 miljonus latu Rīgas pašvaldībai «Zeus» neesot varējis atdot, jo tai arestu pēc bijušo biznesa partneru lūguma uzlikusi Rīgas apgabaltiesa.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu