No riska apdrošinātājiem šogad lielāko kritumu piedzīvojusi «Balva»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/Leta

No nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām šā gada septiņos mēnešus, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, lielāko kritumu piedzīvojusi «Balva», liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā statistika.

«Balvas» parakstītās prēmijas gada laika samazinājušās par 37% - no 6,43 miljoniem latu pērn līdz 4,05 miljoniem latu šogad. «Balvai» visstraujāk samazinājies arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms, kas sarucis par 39%. Pērn septiņos mēnešos «Balva» atlīdzībās izmaksāja 5,73 miljonus latu, bet šogad - 3,48 miljonus latu.

Parakstīto prēmiju apjomu kritumu piedzīvojuši arī pārējie tirgus spēlētāji, bet vienīgā sabiedrība, kas spējusi uzrādīt pieaugumu - par 12% -, ir «Swedbank Apdrošināšana», kas prēmiju parakstīšanu sāka vien 2009.gada martā.

Otru straujāko parakstīto prēmiju kritumu piedzīvojusi «Balta» - par 33%. Tās parakstītās prēmijas samazinājušās no 29,25 miljoniem latu pērn līdz 19,45 miljoniem latu šogad. Savukārt izmaksāto atlīdzību summa samazinājusies par 28% - no 16,38 miljoniem latu līdz 11,75 miljoniem latu.

Virs 30% kritumu piedzīvoja arī «Ergo Latvija» (32%). Ja pērn pirmajos septiņos mēnešos «Ergo Latvija» parakstīja prēmijas 8,83 miljonu latu apmērā, tad šogad vairs tikai par 5,99 miljoniem latu. Izmaksāto atlīdzību bruto summa gan nav kritusi tikpat strauji - tā samazinājusies par 15%. Pērn pirmajos septiņos mēnešos «Ergo Latvija» atlīdzībās izmaksāja 4,03 miljonus latu, bet šogad - 3,41 miljonu latu.

«Straujāk kritušo topā» ceturto un piekto vietu ar 27% dala «Baltikums» un «Seesam Latvia». «Baltikums» šogad prēmijās parakstījis 6,17 miljonus latu, bet pērn šajā laika posmā - 8,47 miljonus latu. Apdrošināšanas atlīdzībās «Baltikums» izmaksājis par 15% mazāk - 4,69 miljonus latu pērn un 3,97 miljonus latu šogad.

Savukārt «Seesam Latvia» šogad pirmajos septiņos mēnešos prēmijās parakstīja 4,8 miljonus latu, bet pērn šajā laikā tika parakstīts 6,61 miljons latu. «Seesam Latvia» izmaksāto atlīdzību summa samazinājusies gandrīz līdzvērtīgi - par 25% - no 4,34 miljoniem latu 2009.gadā līdz 3,24 miljoniem latu šogad.

Ievērojamais «Baltas» kritums (par 33%) nedaudz pamainījis lielāko apdrošinātāju pēc parakstīto prēmiju apjoma topa trijnieku, otrajā vietā, uzreiz pēc «BTA», ļaujot pakāpties «Gjensidige Baltic». «Balta», kas pērn ar nelielu pārsvaru atradās otrajā vietā, nu atvirzīta trešajā vietā.

Tirgus līdere «BTA» šogad septiņos mēnešos prēmijās parakstījusi 27,27 miljonus latu, kas salīdzinājumā ar 33,66 miljoniem latu pērn šajā periodā ir samazinājums par 19%. «BTA» izmaksāto atlīdzību summa samazinājusies par 28% - no 19,31 miljona latu pērn septiņos mēnešos līdz 13,84 miljoniem latu šogad.

Savukārt «Gjensidige Baltic» šogad pirmajos septiņos mēnešos prēmijās parakstīja 29 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 22,22 miljoniem latu šogad, ir samazinājums par 23%. Atlīdzībās šogad «Gjensidige Baltic» izmaksājusi vien par 2% mazāk. Ja pērn janvārī-jūlijā atlīdzībās kompānija izmaksāja 16,7 miljonus latu, tad šogad izmaksāti 16,32 miljoni latu.

Kā ziņots, riska veidu apdrošināšanas sabiedrību parakstīto prēmiju apjoms šogad pirmajos septiņos mēnešos krities par 27% jeb 40,1 miljonu latu un izmaksāto atlīdzību apjoms - par 23% jeb 19,4 miljoniem latu.

Kopumā riska apdrošinātāji gada pirmajos septiņos mēnešos prēmijās parakstījuši 106,1 miljonu latu un izmaksājuši atlīdzībās 65,3 miljonus latu.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija apkopo datus par 12 apdrošināšanas sabiedrībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu