No Sīrijas izvesta pirmā ķīmisko materiālu krava (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Izpildot vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu likvidēšanu, no turienes ar kuģi izvesta pirmā ķīmisko materiālu krava, otrdien pavēstīja ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misija.

«Pirmās prioritāro ķīmisko materiālu kravas tika no diviem objektiem atvestas pārbaudēm uz Latākijas ostu un šodien iekrautas Dānijas tirdzniecības kuģī,» teikts paziņojumā. Kuģis jau devies ceļā un atrodas starptautiskajos ūdeņos.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu paredz ANO Drošības padomes 27.septembrī pieņemtā rezolūcija, kurā arī pausts nosodījums 21.augustā Damaskas pievērtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šī uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdz valdību.

Drošības padomes 2118.rezolūcija dod starptautiski saistošu spēku ASV un Krievijas sarunās panāktajam plānam likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu, kas kopumā varētu būt 1000 tonnu liels. Vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē līdz 2014.gada vidum.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu