No Ukrainas: Latvijas basketbolisti par karsto situāciju valstī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ukrainā valdošajos nemieros netieši iejauktie latviešu basketbolisti, kuri spēlē šīs valsts klubos, ikdienā nejūtas apdraudēti, lai arī sabiedrības nestabilā situācija kopumā ir labi jūtama, atzina aģentūras LETA aptaujātie sportisti.

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

«Sākumā pašam iekšēji bija nelielas bailes, jo tomēr dzīvoju desmit vai 15 minūšu gājienā no galveno notikumu vietas. Vakaros izejot uz balkona, var dzirdēt visu, kas tur notiek. Tomēr tagad jau esmu ar situāciju apradis, jo tev nekas nedraud, ja neesi pašā notikumu zonā. Visi apkārtējie turpina dzīvot savu ierasto ikdienu,» pastāstīja valsts čempionvienībā Kijevas «Budiveļņik» spēlējošais Jānis Strēlnieks.

«Pirms vēl sākās sadursmes un viss vēl bija daudzmaz kontrolēts, pats biju aizgājis apskatīties, kā viss tur notiek. Pa dienu nav nekādu problēmu un viss ir droši, bet, iestājoties vakara tumsai, šķiet, ka viss ir iespējams. Mums pat tika atcelti pāris vakara treniņi, jo mūsu zāle atrodas pāris kilometru attālumā un daudziem bija bail, ka protestētāji vēlēsies ieņemt sporta pili un padarīt to par savu apmešanās vietu,» piebilda latvietis. «Tas gan nav noticis, tāpēc turpinām trenēties.»

«Daudzi man prasa, vai esmu drošībā, un vienmēr sāku, ka jā - ja nebāz savu degunu tur, kur nevajag, tev nekas nedraud. Vismaz pagaidām,» uzskata Strēlnieks. «Komandā vislielākajās bailēs dzīvo amerikāņi, jo viņi šeit ir ar savām ģimenēm. Viņi ļoti satraucas, vai viss notiekošais nevērsīsies plašumā, bet visādi citādi viss komandā ir kā parasti.»

Kamēr Strēlnieks spēlē Ukrainas galvaspilsētas klubā, citi latviešu basketbolisti pārstāv citu valsts reģionu komandas, tomēr arī tur notiekošais ir jūtams.

«Mūsu pilsētā visu šo laiku bija pilnīgs miers, bet pirms pāris dienām uz galvenās ielas risinājās plašs gājiens. Bija atbraukuši protestētāji no Ļvovas, kuri plānoja ieņemt domes ēku. Lai arī no domes ēkas dzīvoju piecu minūšu attālumā, nekādus nemierus nejutu,» pastāstīja «Mykolaiv» vienībā spēlējošais Žanis Peiners. «Aizgājis līdz turienei gan neesmu, jo ārā ir ļoti auksts. Cik esmu dzirdējis, tur situāciju kontrolē apsardze, bet tālāk par vārdu apmaiņu ar deputātiem nav aizgājis. Tikmēr vietējie iedzīvotāji stāv un aizstāv domi no iebraukušajiem protestētājiem.»

«Pirms šī notikuma nejutām pilnīgi neko. Arī tagad dzīvojam tāpat kā iepriekš, par notiekošo neviens īsti pat nerunā. Arī kad esam bijuši izbraukumos citās pilsētās, viss ir bijis pilnīgi mierīgi. Vismaz tajās vietās, kur paši bijām,» piebilst Peiners.

«Es pats arodos 180 kilometru attālumā no Kijevas, un šeit nebija jūtams nekas no tā, kas notiek tur. Pirms kādas nedēļas gan nekārtības sākās arī šeit, tikai ar to atšķirību, ka viss norisinās pa nakti,» atklāja Ivars Timermanis, kurš pārstāv Čerkasu «Mavpi» komandu. «Komandas vadība mums neiesaka vakaros kaut kur iet vai braukāt apkārt. Vadība saka, lai pēc treniņiem uzreiz dodamies mājup, bet pa dienu šeit viss ir mierīgi.»

«Ir izdemolēta domes ēka, bet galvenajā laukumā protestē cilvēki. Pirms kāda mēneša biju iebraucis Kijevā, taču, pirms neieraudzīju centrā uzslietās barikādes, notiekošo nejutu,» piebilda Timermanis. «Par šā brīža situāciju īstu priekšstatu iegūstu tikai no ziņu pārraidēm.»

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā. Pēdējo dienu sadursmēs dzīvību zaudējuši četri aktīvisti. Protestētāju grupas Kijevā ieņēmušas vairākas ministriju ēkas un uzbrukušas administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu