Noraida ierosinājumu nākamgad nepalielināt akcīzes nodokli autogāzei (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kai (=herrner), CC BY-NC 2.0

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien noraidīja priekšlikumus likumam «Par akcīzes nodokli», kas paredzēja nākamgad tomēr nepaaugstināt akcīzes nodokli autogāzei.

Patlaban likumprojekts paredz paaugstināt akcīzes nodokļa likmi naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem. Līdzšinējo 90 latu vietā par 1000 kilogramiem gāzes tas būs 161 eiro, kas atbilst 113 latiem.

Savukārt divi deputāti - Andrejs Klementjevs (SC) un Vladimirs Reskājs - piedāvāja šādas izmaiņas izslēgt no likumprojekta. Reskājs pauda viedokli, ka patlaban nav nekāda pamatojuma celt akcīzes nodokli gāzei, turklāt tas esot pretrunā ar valdības deklarāciju.

Pret akcīzes nodokļa celšanu iebilda arī Latvijas Gāzes asociācijas vadītājs Valdis Bergs. Viņš arī apšaubīja šādu izmaiņu atbilstību Satversmes normām. Arī Saeimas Juridiskais birojs ir vērsis uzmanību uz Satversmes tiesas spriedumos secināto, ka, grozot likumus, valstij ir jāņem vērā tiesiskās paļāvības princips. Juridiskā biroja rīcībā nav visu nepieciešamo ziņu, lai izvērtētu iesniegtā grozījuma atbilstību Satversmei un no tās izrietošajiem principiem.

Tādēļ Juridiskais birojs aicināja pārliecināties, ka nākamā gada 1.janvāris kā grozījumu spēkā stāšanās laiks būtu uzskatāms par saprātīgu termiņu un ka, nosakot šādu grozījumu spēkā stāšanās termiņu, ir ievērots līdzsvars starp personu tiesiskās paļāvības aizsardzību un visas sabiedrības interešu nodrošināšanu.

Grozījumi likumā «Par akcīzes nodokli» tiek skatīti kopā ar nākamā gada budžeta projektu un citiem saistītajiem likumprojektiem. Šos likumus galīgajā lasījumā paredzēts pieņemt 6.novembrī.

Kā ziņots, divu nedēļu laikā savākti vairāk nekā 12 000 parakstu pret akcīzes nodokļa likmes celšanu autogāzei. Latvijas Gāzes asociācija jau iesniedza Saeimā šo kolektīvo iesniegumu.

Palielinot akcīzes nodokli naftas gāzēm (autogāzēm), maksimālais tās gala cenas pieaugums būs 1,54 santīmi par litru, liecina Finanšu ministrijas aprēķini.

Pašlaik Eiropas Savienībā (ES) noteiktais minimālais nodokļa līmenis autogāzēm ir 88 lati par 1000 kilogramiem, taču ir paredzēts to palielināt. Pašlaik aptuvenā autogāzes cena Latvijā ir 40 santīmi par litru. Palielinot akcīzes nodokli, tās cena sasniegs ne vairāk kā 41,5 santīmus par litru.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu