Noskaidrota sieviešu attieksme pret saslimšanu ar krūts vēzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Saskaņā ar Tirgus un Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veikto aptauju, 50 līdz 69 gadus vecas sievietes, kurām ir paaugstināts risks saslimt ar ļaundabīgo audzēju slimībām, vislabāk ir informētas par valsts apmaksāto krūts vēža profilaktisko pārbaudi -83% no aptaujātajām sievietēm par to ir informētas, portālu «Apollo» informēja Arnis Kaktiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» valdes loceklis.

Risks saslimt ar krūts vēzi satrauc 56% aptaujāto sieviešu, bet 42% sieviešu ir vienaldzīgas pret saslimšanas risku - 20% no aptaujātajām sievietēm šāds risks nesatrauc, 22% respondenšu 50 līdz 69 gadu vecumā par to nedomā. Pieaugot izglītības līmenim, pieaug to sieviešu īpatsvars, kuras šāds risks satrauc.

82% no aptaujātajām sievietēm apgalvoja, ka zina par valsts īstenoto programmu, atbilstoši kurai visām 50 līdz 69 gadus vecām sievietēm reizi divos gados tiek apmaksāts mammogrāfijas izmeklējums. Starp sievietēm, kuras to nezina, ir lielāks krievu tautības sieviešu īpatsvars, kā arī sieviešu ar pamata izglītību īpatsvars.

59% no aptaujātajām sievietēm atzina, ka pie ārsta iet tikai tad, kad ir sūdzības, bet 38% no sievietēm mēdz pārbaudīt veselību profilaktiski. Palielinoties izglītības un ienākumu līmenim, samazinās to sieviešu īpatsvars, kuras pie ārsta iet tikai sūdzību gadījumā.

Tikai katra trešā sieviete (31%) informāciju par krūts vēzi un iespējām veikt bezmaksas regulāras profilaktiskas apskates ir saņēmusi no sava ģimenes ārsta. No ginekologiem šo ziņu ir saņēmušas 37% no aptaujātajām sievietēm. Savukārt 37% sieviešu šādu informāciju nav saņēmušas - starp šīm sievietēm ir mazāks latviešu un sieviešu ar augstiem ienākumiem īpatsvars.

No aptaujātajām sievietēm, kuras saņēmušas uzaicinājuma vēstuli, iespēju veikt valsts apmaksātu mammogrāfijas izmeklējumu izmantojušas 59% sieviešu.

25% sieviešu piekrīt, ka gadījumā, ja viņa nav izmantojusi valsts apmaksātu mammogrāfijas izmeklējumu, tad saslimšanas gadījumā ārstēšanas izmaksas būtu jāsedz viņai pašai. Pašlaik Latvijā šāds dalīts ārstēšanas apmaksas nosacījums nav ieviests.

Atbilstoši veselības aprūpes sistēmas datiem, ik gadu ar krūts vēzi saslimst aptuveni 1000 sievietes; ar diagnozi «krūts vēzis» ik gadu mirst aptuveni 500 sievietes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu