Noziedzīgs grupējums no budžeta izkrāpis rekordlielu summu; specvienība «Omega» aiztur 12 personas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma, kas no budžeta izkrāpis rekordlielu PVN pārmaksas atmaksas summu, darbību, portālu «Apollo» informēja VID.

VID Finanšu policijas pārvalde, veicot 26 kratīšanas dažādos objektos Rīgā, 2012.gada 23.aprīlī apturēja noziedzīga grupējuma, kas vairāk nekā triju gadu laikā (periodā no 2009.gada janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim) veica krāpšanu lielā apmērā Rīgas teritorijā, darbību. Noziedzīgā grupējuma krāpniecisko darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā sešu miljonu latu apmērā. Šobrīd diviem grupējuma organizatoriem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Noziedzīgais grupējums darbojās metāllūžņu jomā un tajā bija iesaistītas 12 fiziskas personas, no kurām divas personas bija grupējuma organizatori, un 25 uzņēmumi, no kuriem 16 bija fiktīvi. Shēmā iesaistīto fiktīvo uzņēmumu amatpersonas bija nerezidenti vai personas, kurām dzīvesvieta bija patversme. Kā fiktīvo uzņēmumu darbinieki parasti tika  reģistrētas viena vai divas personas, vairumā gadījumu tie bija valdes locekļi - nerezidenti.

Organizatori un to darījumu partneri bija iekļauti vienotā metāllūžņu piegādes darījumu ķēdē, kur lūžņu atkritumu saņēmējs, kas bija patiesā labuma guvējs, nodarbojās ar alumīnija lietņu ražošanu un metāllūžņu vairumtirdzniecību. Noziedzīgais grupējums organizēja darījumu dokumentu noformēšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem, tādējādi samazinot valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un iegūstot tiesības ar viltu (krāpšanu) pieprasīt un saņemt PVN pārmaksas atmaksu lielā apmērā.

Lai naudas līdzekļi nonāktu noziedzīgā grupējuma rīcībā, tika izmantotas «fiktīvi» noslēgtas vienošanās un aizdevumi shēmā iesaistīto uzņēmumu starpā, mainīta finanšu līdzekļu piederība. Ar nolūku mainīt finanšu līdzekļu un metāla izcelsmi tika izmantoti ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi un to darījumu konti. Fiktīvo uzņēmumu ķēdē iesaistītie Latvijas Republikā reģistrētie uzņēmumi pārskaitīja naudas līdzekļus uz norēķinu kontiem Lietuvas un Čehijas  kredītiestādēs, no kuriem pēcāk nauda tika noņemta un nogādāta atpakaļ Latvijas Republikā patiesajiem labuma guvējiem.

Proti, organizētas grupas kontrolē esošajiem uzņēmumiem tika atvērti norēķinu konti Lietuvas un Čehijas kredītiestādēs, kuru ietvaros, vairākkārtīgi mainot finanšu līdzekļu piederību, nauda nonāca grupējuma kontrolē esošajos ārzonas uzņēmumos. Tāpat, mainot finanšu līdzekļu piederību Lietuvas un Čehijas kredītiestādēs, naudas līdzekļi tika pārskaitīti uz citiem organizētas grupas kontrolē esošu uzņēmumu norēķinu kontiem. Valūtas operācijas (konvertācija) pamatā tika veiktas divās Latvijas bankās, tirgojot valūtu Krievijas un Ukrainas iedzīvotājiem. Daļa naudas tika atgriezta Latvijā no iepriekš minētajām valstīm, saņemot to skaidrā naudā no organizētās grupas dalībnieka, bet, iespējams, uzņēmumu kontos esošie naudas līdzekļi tika konvertēti un pārdoti NVS valstīs strādājošām personām.

Tādējādi visa noziedzīgā grupējuma naudas plūsma tika novirzīta ārpus Latvijas Republikas teritorijas, ievērojami apgrūtinot iespēju iegūt precīzu informāciju par naudas plūsmu.

Par noziedzīgajiem nodarījumiem VID Finanšu policijas pārvaldē 2012.gada 2.aprīlī tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu[1], 195.panta 3.daļu[2], 217.panta 2.daļu[3] un 218.panta 3.daļu[4].

Kriminālprocesa ietvaros Rīgā tika veiktas 26 kratīšanas shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Lai iekļūtu noziedzīgā grupējuma galvenajā birojā un aizturētu tā dalībniekus, VID Finanšu policijas pārvalde pieaicināja Latvijas Valsts policijas Pretterorisma vienību «OMEGA». Kratīšanu laikā tika izņemta 300 000 eiro skaidra nauda (naudai uzlikts arests un tā ieskaitīta VID depozīta kontā), seifi, datori un citi datu nesēji, zīmogi, dokumenti, piezīmju grāmatiņas, USB atmiņas kartes un mobilie telefoni. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem tika izrādīta pretdarbība un notika mēģinājumi iznīcināt lietiskos pierādījumus - pa logu tika izmesti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti (telefons, dators, divas somas ar dokumentiem, kurās pamatā bija aplokšņu algu saraksti un cita informācija par skaidras naudas plūsmu). Tāpat attālināti tika mēģināts dzēst datus, kas atrodas serverī, taču pateicoties Valsts Tiesu Ekspertīžu centra speciālistiem, kuri sniedza savu atbalstu kratīšanas laikā, datu dzēšana tika pārtraukta. Persona, kura mēģināja iznīcināt datus, šobrīd ir aizturēta un atzīta par aizdomās turēto.

Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas 12 personas, no kurām divām Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa ir piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu, bet pārējām desmit  ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu