Oficiāli svinamo brīvdienu sarakstu rosina papildināt ar vēl vienu brīvdienu (171)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nevalstisko organizāciju rīkotās diskusijas «Sievietes. Balsstiesības. Latvija Eiropā.» dalībnieki un organizatori aicina Latvijas augstākās amatpersonas nopietni pievērsties sieviešu līdztiesības nodrošināšanai Latvijas politiskajā, ekonomiskajā un sabiedriskajā dzīvē, tostarp rosinot publisku diskusiju par Starptautiskās sieviešu dienas 8.martā noteikšanu par oficiālu svinamu brīvdienu Latvijā.

Tādā veidā iecerēts nodrošināt sabiedrībai īpašu iespēju veicināt sieviešu solidaritāti gan savā valstī, gan ar Eiropas un citu pasaules valstu sievietēm, aģentūru LETA informēja Sieviešu tiesību institūta valdes priekšsēdētāja Laila Balga.

Amatpersonas aicinātas nodrošināt abu dzimumu paritāti un izskaust jebkādu dzimumu diskrimināciju politiskajās organizācijās Latvijā, nosakot politisko partiju sarakstos gan pašvaldību, gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās un partiju lēmējinstitūcijās abu dzimumu pārstāvniecības minimumu 40% apmērā un maksimumu 60% apmērā.

Ar atbilstošiem lēmumiem jāveicina sieviešu pārstāvniecība ne mazāk kā 40% apmērā valsts kapitālsabiedrību valdēs un privāto uzņēmumu vadībā, jāpaaugstina sieviešu lēmējtiesības tādās valsts struktūrās, kuru darbība vērsta uz dažāda veida finansējuma sadali, nodrošinot nabadzības un sociālās nevienlīdzības izskaušanu.

Nevalstisko organizāciju dalībnieki rezolūcijā arī nosaka, ka jāmeklē un jāievieš risinājumi, lai būtiski un nekavējoties samazinātu sieviešu skaitu, kuras pakļautas nabadzībai un nabadzības riskiem, kā arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā aicina pievērst īpašu uzmanību sieviešu politiskās līdztiesības jautājumiem ES.

Pieminot balsstiesību piešķiršanu vispārējās un vienlīdzīgās vēlēšanās sievietēm Eiropā, kas pirmo reizi notika 1905.gadā Latvijas teritorijā, diskusijas dalībnieki un organizatori atbalstīja starptautiskas konferences rīkošanu par sieviešu lomu politikā Rīgā 2015.gada martā.

Komentāri (171)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu