Oktobra otrais cenu monitorings: Cenas nav mainījušās 93% preču (39)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Salīdzinot oktobra pirmā un otrā cenu monitoringa datus, vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga - 93,53 % gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas, cenu pieaugums ir novērojams 2,51% gadījumu, savukārt 4,06% gadījumu cena ir samazinājusies, liecina apkopotie oktobra otrā cenu monitoringa rezultāti.

Kopš oktobra cenu monitoringa ietvaros tiek fiksētas preču pakalpojumu cenas gan latos, gan eiro. Oktobra otrajā cenu novērojumā secināts, ka cenas eiro tika norādītas 98,84% gadījumu. Pārtikas un saimniecības precēm lielveikalos cenas eiro norādītas gandrīz visos gadījumos, konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena eiro nav norādīta sveramiem produktiem, kuru cena tiek fiksēta par vienu kilogramu.

Cenas eiro lielākoties netika norādītas trīs preču vai pakalpojumu grupās - «Coca-Cola» bundžiņām dzērienu automātos, taksometru pakalpojumiem, kā arī apsaimniekošanas pakalpojumu atsevišķām pozīcijām, ko namu apsaimniekotāji skaidroja ar to, ka cena eiro tiek norādīta tikai kopējai rēķina summai.

Pārtikas produktu cenas lielākoties ir palikušas nemainīgas. Cena nav mainījusies rīsiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm - sēklu, kviešu, rudzu un tostermaizei. Tomēr konstatēti arī atsevišķi cenu svārstību gadījumi. Cepumu cena septiņos gadījumos pieaugusi par pieciem santīmiem jeb 12,82%. Savukārt astoņos gadījumos par 17 santīmiem (18,48%) lētāki kļuvuši griķi.

Svaigas gaļas produktu grupā cena nemainīga saglabājusies svaigai liellopa gaļai, broileru stilbiņiem, kā arī cūkgaļas šķiņķim, savukārt cenu pieaugums fiksēts svaigai cūkgaļas karbonādei - sešos gadījumos tā kļuvusi dārgāka par 10-16 santīmiem (2,44%-3,82%).

Desu un žāvējumu produktu grupā cenas nav mainījušas - cenas palikušas nemainīgas dažāda veida desām (pusžāvētām un vārītām), kā arī pelmeņiem un cīsiņiem.

Tāpat arī zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušās - nemainīgas tās palikušas makrelei, krabju nūjiņām un siļķu rolmopšiem. Vienīgais cenas svārstības gadījums ir konstatēts svaigam lasim - tas vienā gadījumā kļuvis lētāks par desmit santīmiem jeb 1,96%.

Piena produktu grupā cenas lielākoties palikušas nemainīgas - cena nav mainījusies pienam, biezpienam, kā arī Krievijas un Holandes sieriem. Lētāks septiņos gadījumos par trim santīmiem (4,17%) kļuvis kefīrs.

Cena saglabājusies nemainīga sviestam un margarīnam. Lētāka kļuvusi saulespuķu eļļa - astoņos gadījumos tās cena samazinājusies par vienu santīmu (0,56%). Sešos gadījumos par desmit santīmiem (7,41%) lētākas kļuvušas arī olas.

Tā kā cenu monitorings veikts ar nedēļas intervālu, oktobra otrā cenu monitoringa rezultātos augļu grupā neparādās sezonalitātes ietekmē veidojušās cenu svārstības. Arī dārzeņu grupā cenu svārstības lielākoties nav novērotas, izņēmums ir kartupeļi, kuru cena piecos gadījumos pieaugusi par 2-6 santīmiem (8,70%-40%) un svaigi kāposti, kas piecos gadījumos kļuvuši lētāki par diviem santīmiem (7,41%).

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, garšvielas, ūdens, tēja un kafija. Lētāka par vienu santīmu astoņos gadījumos kļuvusi apelsīnu sula.

Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, vīnam, brendijam un viskijam, savukārt degvīns septiņos gadījumos kļuvis lētāks par 20 santīmiem (4,40%).

Pievēršoties atlikušo preču grupu apskatam - cenas nav mainījušās saimniecības precēm (trauku mazgājamais līdzeklis, cauruļu tīrāmais līdzeklis) un personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, ziepes, dušas želeja, šampūns, skuvekļi), kā arī tabakas izstrādājumiem. Cenas, lielākoties, nav mainījušās arī preses izdevumiem un medikamentiem.

Salīdzinot oktobra pirmā un otrā cenu monitoringa rezultātus, cena degvielai lielākoties saglabājusies nemainīga, konstatēti atsevišķi cenu svārstību gadījumi 1% ietvaros.

Pakalpojumu grupā cenas lielākoties palikušas nemainīgas, turklāt otrajā oktobra cenu monitoringā nav izplatīti gadījumi, kad cena varētu būt cēlusies eiro cenu noapaļošanas uz augšu rezultātā. Cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas apģērbu tīrīšanai, apavu remontam, autoskolu pakalpojumiem, autostāvvietu pakalpojumiem, finanšu pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī atpūtas un izklaides pakalpojumiem - kino un muzeju biļetēm

Lētāki piecos gadījumos par 4-42,5 latiem (7,41%-33,60%) kļuvuši viesnīcu pakalpojumi, kas varētu būt skaidrojams ar aktīvās tūrisma sezonas beigšanos.

Cenas abos virzienos svārstījušās skaistumkopšanas pakalpojumiem. Šeit konstatēts cenu pieaugums, kas varētu tikt skaidrots ar eiro cenu noapaļošanu - vīriešu matu griezuma cena pieaugusi no trim latiem uz 3,16 latiem, kas eiro izteiksmē veido pieaugumu no 4,3 eiro uz 4,5 eiro. Abos virzienos cenas ir svārstījušās taksometru pakalpojumiem, tomēr biežāk konstatēts cenas samazinājums - piecos gadījumos taksometra pakalpojumi kļuvuši lētāki par 3-90 santīmiem (0,87%-25%).

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu