Okupācijas muzejā: Rozenberga dokumentālās filmas «Sods par sapni» seanss

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Okupācijas muzejs aicina interesentus uz Andra Rozenberga dokumentālās filmas «Sods par sapni» seansu 21.septembrī pulksten 18.00. Filmas seanss veltīts mākslinieka Kurta Fridrihsona simtgadei.

Dokumentālā filma «Sods par sapni» sniedz plašu informāciju par «franču grupas» likteni pēckara Latvijā. Padomju ideoloģija būtiski ierobežoja Latvijas inteliģences garīgās izpausmes. Literātiem, pasniedzējiem, māksliniekiem un skolotājiem bija jāslavina padomju režīms. Tomēr 1940. gadu beigās Rīgas inteliģences vidū izveidojās neformāls domubiedru pulciņš, kas brīvā atmosfērā apsprieda pasaules, īpaši Francijas, literatūru un mākslu. Šādu nesankcionētu pulcēšanos un domu apmaiņu padomju drošības orgāni uzskatīja par draudiem padomju iekārtai. 1950.-1951.gadam VDK arestēja 13 cilvēkus un inkriminēja viņiem nacionāli buržuāzisko darbību. «Franču grupas», kā to dēvēja VDK, dalībniekiem piesprieda 7 - 25 gadu ilgu ieslodzījumu.

Par buržuāzisko nacionālismu un piedalīšanos pretpadomju nacionālistiskās sanāksmēs arestēti un tiesāti kopumā 13 grupas dalībnieki, tostarp Elza Stērste, Kurts Fridrihsons, Gustavs Bērziņš un citi.
Režisors: Andris Rozenbergs, scenārija autori: Inta Geile, Andris Rozenbergs, operators: Kalvis Zalcmanis, mūzikas autors: Mārtiņš Brauns, skaņu režisors: Aivars Riekstiņš, montāža: Maija Indersone.

  • Filmas garums 52 minūtes. Ieeja par ziedojumiem.

Ienāc ātri un laimē «MacBook Air» no «Apple».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu