Olanda uzvara varētu ietekmēt NATO spēku misiju Afganistānā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sociālistu kandidāta Fransuā Olanda uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās raisījusi bažas par NATO spēku misiju Afganistānā, jo Olands savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja franču karavīrus no Afganistānas sākt izvest jau šogad.

Ja Olands tiešām pieturēsies pie šī solījuma, 3300 karavīru lielais Francijas kontingents Afganistānu sāks pamest par diviem gadiem agrāk, nekā bija plānots.

«Es uzskatu - lai neuzņemtos riskus attiecībā uz mūsu karavīriem, būtu pareizi izvest mūsu kaujas spēkus līdz 2012.gada beigām,» Olands sacīja pagājušajā nedēļā.

Viņš plāno šo ieceri izklāstīt NATO samitā, kas 20. un 21.maijā norisināsies Čikāgā.

NATO amatpersonas gan mierina, ka alianse jau bija sagatavojusies iespējamībai, ka Francijas prezidenta vēlēšanās uzvarēs Olands.

Tomēr, kā atzina kāds vārdā neminēts diplomāts, jaunievēlētā Francijas prezidenta nostāja «netiek sirsnīgi uztverta» NATO vadībā.

Tikmēr Afganistānas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka Afganistānas spēki ir gatavi pārņemt atbildību par drošību savā valstī jau 2013.gadā.

«Mums NATO nostāja ir daudz svarīgāka par individuālu valstu individuāliem lēmumiem. (..) Un Afganistāna ir labi sagatavojusies pārņemt visu atbildību drošības jomā 2013.gadā,» paziņoja ministrijas preses pārstāvis.

Tomēr iespējamā Francijas spēku izvešana liek apšaubīt NATO solījumu, ka starptautisko karavīru izvešana no Afganistānas nenotiks steigā.

Olands gan solījis, ka Francija sadarbosies ar NATO sabiedrotajiem, lai nepieļautu, ka Afganistānā pēc franču karavīru izvešanas izveidotos varas vakuums.

Tikmēr kāda vārdā neminēta augsta ranga Afganistānas aizsardzības jomas amatpersona pauda šaubas, vai iespējams Francijas karavīru izvešanu noslēgt šogad, ņemot vērā, ka līdz gada beigām atlikuši vien septiņi mēneši.

«No militārā viedokļa, manuprāt, nav praktiski izvest karavīrus 2012.gada atlikušajos mēnešos,» skaidroja amatpersona.

Parasti, lai afgāņu karavīriem nodotu atbildību par drošības uzturēšanu kādā reģionā, ir nepieciešams no 12 līdz 18 mēnešiem.

Turklāt Francijas armijai, aizejot no Afganistānas, būs sev līdzi jāved 1500 konteineri ar aprīkojumu, kā arī 1200 transportlīdzekļi, tostarp 500 bruņumašīnas un 14 helikopteri.

«Es domāju, ka tas drīzāk bija vēlēšanu kampaņas solījums, nevis praktisks lēmums,» komentējot Olanda ieceri, sacīja afgāņu amatpersona. «Viņi šogad neizvedīs savus spēkus.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu