OPCW: Visi Sīrijas ķīmisko ieroču krājumi noslēgti (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Visi Sīrijas deklarētie ķīmisko ieroču krājumi ir noslēgti un noplombēti, ceturtdien paziņojusi Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

Aģentūra «Reuters» jau iepriekš ziņoja, ka Sīrija ir iznīcinājusi visas deklarētās ķīmisko ieroču ražošanas iekārtas, turklāt tas paveikts vēl pirms grafikā noteiktā termiņa beigām, teikts OPCW dokumentā, kas nonācis «Reuters» rīcībā.

OPCW veikusi pārbaudes 21 no 23 Sīrijas deklarētajiem ķīmisko ieroču objektiem. Divus atlikušos objektus pārbaudīt būtu pārāk bīstami, tomēr iekārtas no tiem jau pārvietotas uz citiem objektiem, kurus starptautiskie eksperti ir pārbaudījuši, teikts organizācijas dokumentā.

«OPCW ir apmierināta, tā ir pārbaudījusi, redzējusi un iznīcinājusi visas kritiski svarīgās ražošanas, sajaukšanas un uzpildīšanas iekārtas no visiem 23 objektiem,» teikts dokumentā.

Atbilstoši atbruņošanas pasākumu grafikam Sīrijai līdz 1.novembrim bija jāpadara par nederīgām visas ķīmisko ieroču ražošanas un sajaukšanas iekārtas, un šis termiņš ir ticis ievērots.

OPCW neatklāj, kas ir šie divi objekti, kurus ekspertiem nav izdevies apmeklēt, bet informācijas avots, kurš ir pazīstams ar atbruņošanas misijas gaitu, sacīja, ka viens no objektiem atrodas Alepo apvidū, bet otrs - Damaskas provincē.

Liels ķīmisko ieroču objekts atrodas netālu no Safiras pilsētas, uz dienvidaustrumiem no Alepo.

Sīrijas valdības karaspēks pēdējo nedēļu laikā pilsētu intensīvi apšaudījis, cenšoties no tās padzīt nemierniekus, ieskaitot ar «Al Qaeda» saistītās brigādes.

ANO Drošības padome 27.septembrī pieņēma rezolūciju, akceptējot ASV un Krievijas rosināto plānu Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai līdz 2014.gada vidum.

Arsenāla iznīcināšana uzticēta ANO un OPCW apvienotajai misijai.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms jau veicis inventarizāciju saviem ķīmisko ieroču krājumiem, ražotnēm un ar ražošanas procesu saistītajiem materiāliem.

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanas misijas vadītāja Sigrida Kāga pagājušajā nedēļā apliecināja, ka Sīrija līdz šim «pilnībā sadarbojusies» ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanā.

OPCW un ANO kopš 1.oktobra Sīrijā ir 60 ekspertu un atbalsta dienesta darbinieku komanda, kuras uzdevums ir Sīrijas ķīmisko ieroču ražošanas objektu iznīcināšana.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu