«Oskara» balvai izvirza Latvijas, Krievijas, Igaunijas un Lietuvas kopražojumu (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekspertu komisija nolēmusi šogad no Latvijas ASV Kinoakadēmijas «Oskars» balvai labākās ārzemju filmas kategorijā izvirzīt režisora Jevgeņija Paškeviča filmu «Golfa straume zem ledus kalna».

Kopumā šogad ASV Kinoakadēmijas kritērijiem atbilda četras Latvijas spēlfilmas - arī režisora Aika Karapetjana filma «Cilvēki tur», režisora Jura Poškus filma «Kolka Cool» un režisores Ināras Kolmanes filma «Mona».

Ekspertu komisija atzīst, ka šogad pirmo reizi tika vērtēts tik daudz filmu izvirzīšanai «Oskara» balvai.

Ekspertu žūrijas priekšsēdētāja, filmu kritiķe un kino vēstures eksperte Dita Rietuma skaidroja, ka lēmums pieņemts demokrātiska balsojuma rezultātā un tas nenozīmē, ka lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

«Mums bija ļoti piesātināta diskusija. Mēs skaidri apzināmies, ka «Oskarus», iespējams, nepiešķir visu laiku vislabākajām filmām. «Oskars» tāpat kā jebkura pasaules kino balvas piešķiršana izriet no daudz un dažādiem apstākļiem un likumsakarībām, tostarp no gaumes un izpratnes par to, kas ir labs, no mākslinieciskās pieredzes un no piederības kādai noteiktai etnogrāfiskajai grupai,» sacīja Rietuma.

Viņa minēja, ka Paškeviča filma «Golfa straume zem ledus kalna» ir piesātināts mākslinieciski ļoti komplicēts mākslas darbs. Filma ir mākslas darbs, kas prasa nobrieduša skatītāja adekvātu uztveri. «Mēs ceram, ka Amerikas Kinoakadēmijas biedri, kuri veic filmu atlasi no vairāk nekā 100 filmām, sapratīs šo kinovalodas komplicētību un viņus ieinteresēs šīs filmas ļoti sarežģītais un blīvais stāsts,» pauda Rietuma. Viņa ari akcentēja, ka par filmu «Golfa straume zem ledus kalna» diez vai balsotu jauniešu auditorija, jo viņiem būtu grūti nolasīt šo stāstu, taču Amerikas Kinoakadēmijas biedri ir nobrieduši mākslinieki, kuri, cerams, spēs saprast un nolasīt Paškeviča filmu.

Ekspertu žūrijas loceklis un Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis atzina, ka balsojis par filmas «Golfa straume zem ledus kalna» virzīšanu «Oskaram».

No viņa teiktā izriet, ka šajā filmā viena no labākajām lietām ir tā, ka tajā ir redzams profesionālais operatora, mākslinieka un arī režisora darbs. Amerikas Kinoakadēmijā ir gados veci cilvēki, kuri ir pietiekami pētījuši zinātni un mākslas vēsturi. Kalnaellis arī uzskata, ka tas nav nekas slikts, ka filma tapusi desmit gadus, jo kino vēsturē ir daudzi režisori, kas veidojuši filmu visu savu mūžu, parādot to tikai pašās beigās.

«Šī filma ar savu risinājumu un valodu ir labs apliecinājums kino industrijai. Lielākais vairums balsojumā bija par šo filmu. Pozitīvi šai filmai ir arī tas, ka tā tika novērtēta «Lielajā Kristapā». Būtu labi, ja filma tiktu starp 30 labākajām filmām, taču tur ir jāiegulda arī pašu darbs, sadarbojoties arī ar valsts institūcijām. Mēs varam godprātīgi filmu «Golfa straume zem ledus kalna» sūtīt, par to nemaz nekautrējoties,» norādīja Kalnaellis.

Nacionālā kino centra direktore Ilze Gailīte-Holmberga informēja, ka pirmo reizi Latvija savā piecu reižu nomināciju praksē izvērtēja «Oskara» nominācijai tik lielu filmu skaitu, kas, protams, citām valstīm ir ļoti mazs skaitlis, bet Latvijai tas ir ļoti nozīmīgi.

«Diskusija, kas bija par filmām bija ļoti jēgpilna. Šīs četras filmas nav pēdējo divu gadi veikums. Divas no tām ir veidotas ilgstoši - gandrīz desmit gadu garumā,» norādīja Gailīte-Holmberga.

Viņa vēstīja, ka Paškeviča filmai no visām minētajām filmām visvairāk piemīt tie elementi, kas varētu uzrunāt gan «Oskara» žūriju, gan arī ieinteresētu ārvalstu skatītājus. Šai filmai piemīt vēriens gan stāsta, gan mākslinieciskajā nozīmē, kā arī tai ir augsta profesionāla mākslinieciskā kvalitāte, un tie ir arī profesionālie kritēriji, pēc kuriem «Oskara» žūrija vērtēs filmas.

«Šī filma lielā mēra demonstrē arī latviešu kino industrijas iespējas veidot augstas kvalitātes filmas. Papildu elements ir arī tas, ka «Golfa straume zem ledus kalna» ir guvusi atzinību Latvijas nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps»,» skaidroja Nacionālā kino centra direktore.

Jau ziņots, ka filma «Golfa straume zem ledus kalna» ir tapusi kā Latvijas un Krievijas kopražojums. Tās veidošanā piedalījušies aktieri un kino profesionāļi no Latvijas, Krievijas, Igaunijas un Lietuvas.

Filmas «Golfa straume zem ledus kalna» pirmā novele «Jūtu aberācija» tika uzņemta Rīgā jau 2000.gadā, otrā novele «Zaudējums» - Pēterburgā 2006.gadā, savukārt pēdējā noveles daļa «Bēgšana» tika uzņemta 2009.gadā Rīgā.

«Golfa straume zem ledus kalna» šopavasar tika atzīta par nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» labāko spēlfilmu. Festivālā «Lielais Kristaps» apbalvojumu saņēma gan filmas režisors, gan operators Gints Bērziņš, mākslinieki Jurģis Krāsons un Pāvels Parhomenko, kā arī skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

Spēlfilmas Oskara» nominācijai par labāko ārzemju filmu izvērtēja Nacionālā kino centra izveidota ekspertu komisija, kurā darbojās kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK), kino žurnāliste un žurnāla «Kino Raksti» galvenā redaktore Kristīne Matīsa, režisors Jānis Putniņš, Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, filmu kritiķe un kino vēstures eksperte Dita Rietuma, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Universitātes asociētais profesors Viktors Freibergs un Latvijas Kinooperatoru asociācijas valdes loceklis, kinooperators Uldis Jancis.

Rīgā Paškeviča filma «Golfa straume zem ledus kalna» skatītājiem no 12.oktobra būs pieejama kinoteātrī «Splandid Palace» un «Citadele».

Jau ziņots, ka tehnisku problēmu dēļ 2011.gadā no Latvijas ASV Kinoakadēmijas balvas «Oskars» nominācijai par labāko ārzemju filmu netika izvirzīta neviena filma. Pērn nacionālā ekspertu komisija, izvērtējot pašmāju veikumus, bija iecerējusi «Oskara» balvai virzīt režisora Gata Šmita spēlfilmu «Seržanta Lapiņa atgriešanās», taču tehnisku problēmu dēļ no šīs ieceres nācies atteikties.

2010.gadā balvai tika izvirzīta režisora Māra Martinsona filma «Amaya», bet 2009.gadā «Oskara» balvai no Latvijas labākās ārzemju filmas kategorijā netika izvirzīta neviena filma.

2008.gadā pēc 16 gadu pārtraukuma Latvija ASV Kino akadēmijas balvai «Oskars» nominācijā par labāko ārzemju filmu izvirzīja režisora Aigara Graubas veidoto spēlfilmu «Rīgas sargi».

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu