Pabriks: Nepalielināt budžetu aizsardzībai būtu liekulīgi (81)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimai steidzamības kārtā jāpieņem likums par aizsardzības budžeta pakāpenisku palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Citādi šobrīd, kad daļa Ukrainas teritorijas ir vardarbīgi okupēta ar militāru spēku un Latvija cenšas palielināt NATO sabiedroto klātbūtni Baltijas reģionā, ir visai bezatbildīgi saviem sabiedrotajiem dot signālus, ka paši neesam gatavi pildīt uzņemtās saistības, «Apollo» pauda bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs, Saeimas deputāts Artis Pabriks (V).

Viņš atgādina, ka jau pirms diviem gadiem Saeima atbalstīja lēmumu līdz 2020.gadam sasniegt mērķi par 2% no IKP novirzīšanu aizsardzībai.

«Diemžēl praktiski šī politiskā apņemšanās ir palikusi vien tukšs solījums, tā nepildīšanai par ieganstu minot gan pēckrīzes situāciju, gan arī citu nozaru prioritātes,» turpina Pabriks.

«Notikumi Ukrainā ir mainījuši drošības situāciju pasaulē un jo īpaši mūsu reģionā. Līdz ar to, kad tad, ja ne padziļinātas krīzes apstākļos Latvija pieņems atbildīgu lēmumu par pakāpenisku budžeta palielināšanu aizsardzībai un Latvijas drošībai? Turklāt jāņem vērā, ka šobrīd vairākas NATO dalībvalstis ir izteikušas gatavību palielināt savu klātbūtni Baltijā, lai garantētu reģiona drošību, tāpēc būtu liekulīgi izlikties, ka Latvijas uzņemtās saistības par 2% no IKP ir noteikums, kuru ilgstoši var ignorēt. Mums ir jābūt atbildīgiem un saviem sabiedrotajiem NATO jādemonstrē, ka ar mums var rēķināties,» uzskata eksministrs.

Pabriks arī norāda, ka likumā jāiekļauj nosacījumi, kādā veidā finansējums tiks palielināts un sadalīts līdz 2020.gadam.

«Sākotnējie aprēķini liecina,ka lielākais slogs uz budžetu varētu būt, sākot no 2016.gada, kad aizsardzībai būtu jānovirza aptuveni 80 miljoni eiro. Tomēr jāņem vērā, jo ilgāk lēmums par finansējuma palielināšanu tiks atlikts, jo dārgāk tas vienā brīdī Latvijai izmaksās.»

«Turklāt maldīgs ir priekšstats, ka nauda, kas tiek ieguldīta aizsardzībā, tiek izmesta vējā, jo aizsardzība ir ne tikai fiziska drošība. Tā ir arī militārās industrijas attīstība, kas sekmē IKP pieaugumu, rada darba vietas un caur nodokļiem palielina arī valsts budžeta ieņēmumus,» skaidro Artis Pabriks.

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu