Padomi — slaidai figūrai un veselīgam uzturam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Anda Bērmaņa padomi, kas jāievēro, iestājoties pavasarim, saglabājot savu formu un veselību.

1. Lietojot cukuru tīrā veidā, tas var nodarīt ļaunumu, jo bieži vien tiek pārdozēts kopā ar tēju vai kafiju, apēdot saldumus, dzerot limonādi, kur ir daudz cukura. Ja daudz kustas, tad cukurs pārvēršas enerģijā un līdz ar to tiek izlietots, bet, ja nekustas, cukurs netiek iztērēts un sāk krāties tauki.

2. Ja kafiju lieto normas robežās, tad neko sliktu tā nenodara. Hipertonijas slimniekiem nav jāatsakās no vieglas kafijas! Nav ieteicams dzert kafiju vairāk par trim krūzītēm dienā. Ja to dara vairāk reižu — veidojas atkarība. Kofeīns paaugstina asinsspiedienu, bet organisms cenšas to pazemināt. Kafijas lietošana lielā daudzumā var izraisīt holesterīna veidošanos un nodara kaitējumu asinsvadiem.

3. Veģetārs uzturs var būt ļoti dažāds. No uzturzinātnes viedokļa no gaļas nav jāatsakās. Veģetārs nenozīmē, ka ēdienkarte ir veselīga. Veselīgāks tas ir no tāda viedokļa, ja vairs nelieto rūpnieciskus gaļas produktus. Arī veģetārs uzturs var būt neveselīgs, piemēram, ja bieži ēd čipsus. Jāatceras, ka arī neveģetārs uzturs var būt perfekts un veselīgs.

4. Žāvēti augļi ir labi saldumi, tajos ir arī cukurs. Aprikozēs, rozīnēs, plūmēs, datelēs un citos žāvētos augļos saglabājas augļiem raksturīgais minerālvielu, mikroelementu, balastvielu un pektīnvielu spektrs. Toties vitamīnu vērtība tajos ir mazāka. Žāvētu augļu kompots ieteicams atslodzes dienās. Jāizvāra litrs vai pusotrs kompota, klāt neliekot cukuru, un dienas laikā jāizdzer. Tam ir šķidrumu izvadošs efekts.

5. Dienā var izdzert glāzi vīna! Vīnā ir antioksidanti, kas pozitīvi ietekmē asinsvadu stāvokli. Protams, jādzer dabīgi vīni. Lietojot lielākas devas alkohola, jāsāk uztraukties par to, kā reaģēs aknas. Diētas ārstu uzdevums ir atturēt no alkohola lietošanas, lai neveidotos atkarība.

6. Gatavojot omleti, svarīgi, kādas piedevas tiek izmantotas. Ja omletei izmanto desu, šķiņķi vai kūpinājumu, tad tā būs smagnēja. Gaisīgākām omletēm kā papildinājums var būt dārzeņi, garneles vai laša gabaliņi. Virsū jāuzkaisa zaļumi vai īpašs siers. Kā piedevu vajadzētu izmantot svaigus dārzeņus.

7. Organismam ir vajadzīgi vitamīni, jo tie regulē dažādus vielmaiņas procesus organismā, nodrošina olbaltumu, ogļhidrātu, tauku izmantošanu, bioķīmiskās norises, darbojas kā katalizatori. Katram vitamīnam ir sava loma. Vitamīni organismā nesintezējas, tāpēc tie obligāti jāuzņem — jāapēd.

8. Svarīgi, lai ēdiens nav sauss un varētu izjust garšas nianses, tāpēc tam pievieno mērci. Katrai mērcei ir sava nozīme, funkcija. Nevajag dot priekšroku rūpnieciski ražotajām mērcēm, tās ir līdzīgas. Mērces gatavošanā var izmantot citronu sulu, balzametiķi, olīveļļu, ķirbju sēklu vai citu eļļu, kaltētas vai svaigas dilles, ķiploku vai ķiploku pulveri.

9. Pārtikas piedevas (apzīmē ar burtu E) pievieno pārtikai ražošanas procesā. Pārtikas piedevas ļauj ilgāk uzglabāt produktus, dod tiem skaistāku krāsu, garšu, dažkārt arī smaržu. Ir produkti, kuri ir biezāki, tāpēc tiem jāpievieno pārtikas piedevas un tamlīdzīgi. Piemēram, gaļā nav pārtikas piedevu, bet desās ir. Pārtikas piedevās ir arī vitamīni — C, E, askorbīnskābe, tāpēc nevar teikt, ka tās ir tikai sliktas. Tomēr priekšroka jādod svaigai pārtikai.

10. Buljonu vāra no gaļas, bet jebkurā — gan liesākā, gan treknākā — ir tauki, zināms daudzums holesterīna un urīnskābes. Vērtīgs ieteikums — vārot buljonu, pirmais novārījums, kad sāk veidoties putas, jānolej. Buljonā aromātvielas saglabāsies, tā nebūs pliekana un negaršīga. Buljonam var pievienot zaļumus, dārzeņus, kartupeļus vai grūbas.

11. Sacepumi līdzinās sautējumiem. Sacepumi ir labs variants, kā dārzeņus var interesantāk pagatavot. Tos cep taukos, pievieno gaļu, kartupeļus, dārzeņus un citus produktus. Gatavojot sacepumu no dārzeņiem, gaļas, nav jāatsakās no svaigiem dārzeņiem, kuros ir daudz vitamīnu.

12. Svētkos nelielā daudzumā iedzerts alkohols ļaunumu nenodarīs. Katram svētkos jāizvēlas alkohols pēc savas gaumes — šampanietis, dzirkstošs vīns vai kāds stiprāks grādīgais dzēriens. Jādzer ar mēru, nepārdozējot grādīgā dzēriena daudzumu! Latvijas Diētas ārstu asociācijas noteikumos ir noteikts, ka ārsti neatbalsta alkohola lietošanu. Alkohols noņem stresu, uzbudinājumu, nomierina, uzlabo garastāvokli. Stiprus dzērienus lietojot un pārdozējot, var rasties gremošanas traucējumi, problēmas ar aknām un sirdi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu