Padomi skolas somas izvēlē (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/sachmanns/

Skolas soma ir viens no būtiskiem skolēna ikdienas elementiem, tādēļ tās izvēle nereti sagādā galvassāpes. Kādiem kritērijiem vecākiem ir jāpievērš uzmanība, izvēloties skolas somu? 

  • Tips

Skolas vecumā bērnam attīstās stāja un mugurkauls, tādēļ obligāts noteikums ir skolas somas ar «cieto muguriņu», kas nodrošina to, ka mugurkauls nedeformējas. Noteikti vēlams izvēlēties mugursomu ar divām plecu lencēm, jo tā vismazāk noslogo mugurkaulu. Jo lences platākas, jo labāk, optimālais lenču platums ir 4-5 cm, bet to garumam jābūt regulējamam. Somas, kurām ir viena plecu lence veicina asimetrijas veidošanos un var rasties dažādi veselības traucējumi. Vēl labāk, ja somai papildu plecu lencēm ir arī siksniņas uz vēdera, kas noņem daļu slodzes no mugurkaula.

  • Svars

Skolēns ar skolas somu staigā katru dienu, piepilda to ar smagām mācību grāmatām un tas var būtiski ietekmēt skolēna stāju un veselību, tādēļ somas svars ir viens no būtiskākajiem kritērijiem. Tukšas skolas somas svaram nevajadzētu būt lielākam par 1 kg un piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu būt lielākam par 10% no bērna svara. Kvalitatīvākajiem ražotājiem somas svars ir norādīts uz etiķetes.

  • Forma

Ja bērns ir augumā līdz 120-130 cm, jāizvēlas horizontālas formas mugursomas, bērniem, kas pārsniedz 130 cm garumu, būtu jāizvēlas vairāk jau vertikālas formas mugursomas. Ir cietās un mīkstās mugursomas. Maziem bērniem noteikti labākas būs cietās mugursomas ar fiksētām sieniņām un muguras daļu, jo tās neļaus somas saturam mainīt atrašanās vietu un līdz ar to arī veidot nesabalansētu noslodzi mugurkaulam. Ir pieejamas arī ortopēdiskās mugursomas.

  • Ietilpība

Parasti mācību grāmatas nepārsniedz 32 cm garumu vai A4 formāta izmēru, tādēļ būtiski, lai šāda izmēra materiālus iespējams ievietot skolas somā un tiem neatlokas «ausis». Tā kā skolēns tikai mācās kā plānot lietas, tad noteikti būtisks elements ir nodalījumu skaits somā un kabatu daudzums, lai skolēnam būtu iespēja sakārtot savas mantas noteiktā kārtībā un veidotos pēc iespējas mazāks haoss.

  • Kvalitāte

Skolas somai ir jābūt no izturīga materiāla, jāpārbauda šuves un vīles, lai iegādātā soma izturētu līdz mācību gada beigām. Pievērsiet uzmanību materiālam, no kā izgatavotas plecu lences, kā arī tam, kā ir nostrādāta muguras daļa — vai ir iestrādāts spilventiņš, kas atvieglo muguru utml. Būtiski ir izvēlēties somu, kas veidota no ūdens izturīga materiāla, kā arī īpaši labi, ja somas apakšdaļa ir gumijota vai tai ir nelielas atbalsta kājiņas.

  • Dizains

Lai bērna pārvietošanās pilsētā ar mugursomu būtu droša, īpašu uzmanību pievērsiet atstarojošiem elementiem uz plecu lencēm, somas sānos un centrā. Ja vēlaties, lai skolas soma kalpo vairākus gadus, jāizvēlas mierīgāks dizains un krāsa, jo raibās un krāsainās somas bērnam ļoti ātri apniks un būs jāpērk jaunas. Taču te nedrīkst aizmirst, ka skolas soma ir būtisks skolēna identitātes elements, tādēļ, ja vien līdzekļi atļauj, jāieklausās arī bērna vēlmēs par tās dizainu.

Aktuālo rubriku «Uz skolu vesels un smaidīgs» portālā «mammamuntetiem.lv» atbalsta zobārstniecības klīnika «Sirowa Rīga».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu