Pagaidām visvairāk Saeimas komisiju vadītāju amatu ieguvusi «Vienotība»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: saschaaa, CC Licence

Patlaban ir ievēlēta vadība 14 Saeimas pastāvīgajām komisijām un visvairāk - piecus - priekšsēdētāju amatus ieguvuši «Vienotības» deputāti.

Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvji ieguvuši priekšsēdētāja amatu trīs komisijās, un tikpat komisiju vadītāju amati tikuši nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputātiem.

Bez komisiju vadītāju amatiem nepalika arī opozīcijas pārstāvji - «Saskaņas centrs» (SC) tika pat pie divu komisiju vadīšanas, bet Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) kolēģi atvēlēja vienu komisijas priekšsēdētāja amatu.

Dažādu iemeslu dēļ vēl nav ievēlēta vadība Nacionālās drošības komisijā, kuras priekšsēdētāja amatu varētu ieņemt ZRP līderis Valdis Zatlers, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, kuru varētu vadīt ZRP frakciju pametusī neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa. Šo komisiju vadības vēlēšanas paredzētas otrdien, 25.oktobrī.

Saeimā kopā ir 16 pastāvīgās komisijas. Ceturtdien tika ievēlēti priekšsēdētāji, vietnieki un sekretāri 11 komisijām, bet šodien vadību ievēlēja trim komisijām - Pieprasījumu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Pilsonības likuma izpildes komisijai.

Vakar četrās komisijās par priekšsēdētājiem tika ievēlēti «Vienotības» pārstāvji, kuri šīs komisijas vadīja arī 10.Saeimas laikā. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju turpinās vadīt Jānis Reirs, Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju - Ina Druviete, Juridisko komisiju - Ilma Čepāne, bet Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju - Ainars Latkovskis.

Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvji ieguva priekšsēdētāja amatu trīs komisijās - Eiropas lietu komisiju vadīs Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu komisiju - Romualds Ražuks, bet Tautsaimniecības, agrārās, reģionālās un vides politikas komisiju - Vjačeslavs Dombrovskis.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti vakar tika pie vienas komisijas priekšsēdētāja amata - Dzintars Kudums vadīs Saimniecisko komisiju.

Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisiju arī šajā Saeimā turpinās vadīt Vitālijs Orlovs (SC), par Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju ievēlēja Sergeju Dolgopolovu (SC), bet Sociālo un darba lietu komisiju turpinās vadīt Aija Barča (ZZS). Opozīcijas deputāti arī kļuvuši par vairāku komisiju priekšsēdētāju biedriem vai komisiju sekretāriem.

Šodien par Pieprasījumu komisijas priekšsēdētāju ievēlēja Arti Pabriku (V), kurš gan jau drīz šo amatu varētu atstāt, jo ir aizsardzības ministra amata kandidāts topošajā premjera Valda Dombrovska jaunajā valdībā. Viņa vietu komisijas vadībā varētu ieņemt cits «Vienotības» pārstāvis - Ojārs Ēriks Kalniņš.

Tāpat šodien pie komisiju priekšsēdētāju amatiem tika divi no VL-TB/LNNK Saeimā ievēlēti žurnālisti - Ināra Mūrniece vadīs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, bet Ilmārs Latkovskis - Pilsonības likuma izpildes komisiju.

Ja atlikušajās divās komisijās par priekšsēdētājiem ievēlēs Zatleru un Siliņu, tad joprojām visvairāk komisiju - piecas - vadīs «Vienotības» pārstāvji, ZRP tiks pie četrām komisijām, VL-TB/LNNK varētu vadīt trīs komisijas, SC - divas, bet ZZS un neatkarīgie deputāti - pa vienai komisijai.

Kā ziņots, jauno koalīciju patlaban veido 56 deputāti - 20 «Vienotības», 16 ZRP, 14 VL-TB/LNNK, kā arī seši neatkarīgie deputāti, kuri vēl pirms Saeimas pirmās sēdes atšķēlās no ZRP. Savukārt opozīcijā palicis 31 SC deputāts un 13 ZZS pārstāvji.

Koalīcijas premjera amata kandidāts ir pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kura jaunās valdības apstiprināšana paredzēta nākamnedēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu