Palkavnieks: Nedari internetā to, ko neatļautos darīt uz ielas (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle/LETA

Izsverot, ar kādu informāciju dalīties sociālajos tīklos, jāievēro tāds pats princips kā uz ielas - nesaki to, par ko nevēlies, lai kāds uzzina, šodien notikušajā informācijas tehnoloģiju drošības pasākumā bilda «Draugiem.lv» runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Bezatbildīga personiskās informācijas publicēšana sociālajos tīklos var tikt izmantota ne tikai, lai cilvēkam nodarītu ļaunu virtuālajā vidē, bet arī reāli, piemēram, lai apzagtu dzīvokli, ja internetā lasāms, ka persona ir devusies ceļojumā. Arī salīdzinoši nekaitīgas informācijas ievākšana noziedzniekiem var palīdzēt efektīgāk nodarboties ar krāpniecību.

Palkavnieks arī zināja stāstīt par dažādiem gadījumiem, kur cilvēki sūdzējušies par to, ka kāds it kā uzlauzis viņu «Draugiem.lv» kontus. Sociālo tīklu eksperts uzreiz paskaidroja, ka, ja vien mēs neesam kādi sabiedrībā labi pazīstami vai kā citādi ārkārtīgi nozīmīgi cilvēki, neviens neriskēšot ar kriminālatbildību, lai uzlauztu mūsu sociālo tīklu kontus. Visbiežāk šie «uzlaušanas» gadījumi notiekot lietotāju neuzmanības dēļ, kad pakalpojums ticis izmantots uz kāda koplietošanas datora, piemēram, datorklasē vai bibliotēkā un autorizācijas dati palikuši saglabāti vai no portāla vispār nav iziets ārā.

Lai arī «Draugiem.lv» un citu sociālo tīklu piekļuves dati, nonākot noziedznieku rokās, nekādus tūlītējus finansiālus zaudējumus nerada, tomēr caur šiem pakalpojumiem cilvēka vārdā iespējams izplatīt spama vēstules, kā arī, uzdodoties par konkrēto personu, censties izkrāpt naudu no viņa paziņām.

Kā norādīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītāja vietnieks Varis Teivāns, papildu briesmas šāda datu noplūšana rada lietotāja ieraduma izmantot vienu paroli visiem pakalpojumiem dēļ.

Līdzīgi kā ar bankas kartēm un atslēgām, arī ar parolēm nevajadzētu dalīties ar citiem, jo nekad nav iespējams kontrolēt, vai tās nenonāks svešās rokās. Šajā sakarā Palkavnieks pastāstīja, ka portālā «Draugiem.lv» esot tendence jaunajiem pāriem izveidot vienu profilu. Viss esot kārtībā līdz brīdim, kad pāris izšķiras un neesot skaidrs, kurš paliek par profila pārvaldnieku. Tāpat arī droši neesot izsūtīt ielūgumus uz viesībām, kur uzrādīti dažādi durvju kodi, jo arī šajā gadījumā esot sarežģīti kontrolēt, cik tālu aizceļo šāds ielūgums.

Jau ziņots, ka šodien Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) Demo centrā «Swedbank» kopā ar «Draugiem.lv» un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV rīko preses konferenci, kas veltīta drošības pasākumiem, kuri jāievēro, komunicējot virtuālajā vidē.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu