Pamodies Rīgas Zoodārza murkšķis – pagalam pikts, novājējis un neapmierināts (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Amerikā «Murkšķa diena» tika nosvinēta jau sen. Un murkšķis Fils vēstīja, ka pavasaris būšot agrs. Bet vēl nesen laika ziņās vēstīja par negaidīto sniegputeni, kas plosoties ASV plašumos...

Rīgas Zoodārza baibaks (stepes murkšķis) bija pacietīgāks un, kā oktobrī ieritinājās savas salmu migas dziļumos, tā nekustīgi nogulēja līdz pat šai dienai. Kad dzīvnieku kopēji, šorīt noklausījušies laika ziņas par brīvdienās gaidāmo puteni, devās barot plašo dzīvnieku pulku, viņus spalgiem brēcieniem sveica varen pikts, samiegojies un gauži novājējis murkšķis... Viņu, protams, var saprast, jo piecus mēnešus neēdot, pilnībā zaudētas sugai raksturīgās patīkami apaļīgās ķermeņa formas.

Stepes murkšķi jeb baibaki savvaļā sastopami Dienvidkrievijas un Kazahijas stepē, kur ziemas ir visai skarbas un ziemas guļā nākas pavadīt pat pusi gada. Savulaik Latvijā baibaki tika atzīti par perspektīviem mājdzīvniekiem gaļas un ādas ieguvei, taču netika ņemts vērā tas, ka, kamēr baibaks guļ ziemas miegā, tas ne tikai neaug, bet pat zaudē trešdaļu svara...

http://www.draugiem.lv/rigazoo

Jaunumi «Cīruļos»

Rīgas zooloģiskā dārza filiālē «Cīruļi» (netālu no Kalvenes) šodien lieli svētki – jāsvin 10 dienu dzimšanas diena trim jaukiem āpsēniem.

Māte Mele (no āpša latīniskā nosaukuma Meles meles) ir pieredzējusi māte, kas jau divas reizes izaudzinājusi pa diviem āpsēniem. Aklie un pavisam nesvītrainie mazuļi dienas pavada migā, pie mammas ar biezu vilnu klātā vēdera un pirmās fotosesijas laikā izmisīgi sauca savu segu un reizē piena avotu. Cerības ieraudzīt visu ģimeni ārpus migas gan nāksies gaidīt gandrīz divus mēnešus.

Tikmēr «Cīruļos» ik dienu var vērot kādu citu mazuli – varen rotaļīgu un komunikablu lamu meitenīti Pārslu, kas piedzima 9. janvārī. Ziemas īslaicīgo salu Lanelīnas un Pumpura meita pārcieta bez raizēm, jo jau no dzimšanas kažoks šiem dzīvniekiem ir ļoti blīvs un silts. Video šeit:

Ronēns Pūpēdis

Baltā pūku tērpā tērpts joprojām ir arī pirmais (un pagaidām vienīgais) uz Rīgas zooloģisko dārzu nogādātais pelēko roņu mazulis. Tieši pateicoties baltajai pūkai un visai apaļīgajai figūrai, ronēns ieguvis vārdu Pūpēdis. Mazuli drīz sāks mēģināt barot ar veselām zivīm, bet pagaidām nākas samierināties ar zivju putriņu, kas vēderā tiek ievadīta ar zondes palīdzību. Barošanas procesu var vērot šeit:

Atgādinām, ka sastopot jūras piekrastē mazu, baltu roņu bērnu, nevajag to nedz aiztikt, nedz arī dzīt jūrā! Ja māc šaubas par ronēna veselības stāvokli, izskatās novārdzis vai ir redzami ievainojumi, ieteikums sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem - tālr. 67509545, brīvdienās (29123431). Patvarīgi ronēnu pārvietot nav ieteicams.

lasiet zoodārza mājaslapā

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu