Par 70 miljoniem eiro Latvija no Lielbritānijas pirks 120 bruņutehnikas vienību (265)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

 Aizsardzības ministrija nākotnē plāno iegādāties arī 120 līdz 150 bruņumašīnas uz riteņiem, savukārt pirmās kāpurķēžu bruņumašīnas plānots saņemt jau 2016.gadā, šodien žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Izpēte par riteņtransporta iegādi jau ir sākusies, taču konkrētus aprēķinus un iegādes laiku aizsardzības nozares vadība pagaidām nesauc, jo tas atkarīgs no izpētes rezultātiem un finansējuma, taču Graube sliecas par labu jaunas tehnikas iegādei. «Tiek plānots runāt par jaunas tehnikas iegādi, taču es šobrīd negribētu spekulēt, jo ir vairāki varianti,» uzsvēra Graube.

Jau ziņots, ka Vējonis pagājušā nedēļā ar Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Filipu Hamondu parakstīja nodomu protokolu par tālāko abu valstu sadarbību Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanā. Protokols nosaka apņemšanos noslēgt starpvaldību līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par mazlietotu un atjaunotu bruņotu kāpurķēžu tehnikas iegādi šā gada maija beigās. Nodomu protokols paredz arī precizēt militārās tehnikas izmaksas, kā arī citus ar to iegādi saistītos jautājumus. Pagaidām plānots iegādāties apmēram 120 šādas bruņotas kāpurķēžu platformas - bruņumašīnas.

Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas, pēc AM aprēķiniem, ir aptuveni 70 miljoni eiro. Tajās ietilptu arī apmācību izmaksas. Daļa no šīs naudas jau AM ir piešķirta. Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanai ir piešķirti šogad 1,79 miljoni eiro, 2015.gadā - 12,27 miljoni eiro un 2016.gadā - 16,29 miljoni eiro. Par atlikušās naudas piešķiršanu vēl būs jālemj valdībai.

Latvija plāno iegādāties no britiem CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) izlūkošanas kaujas kāpurķēžu bruņutehniku, proti, izlūkošanas kaujas mašīnu «Scimitar» bruņotu ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglos tankus, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem. Ar «Scimitar» varēs pārvadāt prettanku ieroču un apkalpes, gaisa atbalsta un priekšējo uguns novērotāju grupas, kā arī atsevišķus kaujas apgādes elementus. Šajā mašīnā varēs ietilpināt apkalpi un četrus dekantējamus karavīrus.

No britiem tiks iegādāts arī bruņutransportieris «Spartan», kurš aprīkots ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri «Sultan», kurš aprīkots ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Latvijas armija tiks arī pie evakuācijas un remonta bruņutransportiera «Samson». Tas aprīkots ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Ievainoto karavīru pārvadāšanai tiks iegādāts medicīnas bruņutransportieris «Samaritan», kurš aprīkots ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēts līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam.

CVRT kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purvs.

Tehnikas svars ir 8-10 tonnu robežās atkarībā no modifikācijas un bruņu līmeņa. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Aizsardzības nozares vadība neatklāja, cik daudz katra veida bruņumašīnu tiks iegādāts, taču pirkums būs sabalansēts atbilstoši viena bataljona vajadzībām. Zināms, ka vieglie strēlnieku ieroči šīm mašīnām ir nekaitīgi, tomēr detalizēta informācija par tehnikas bruņu izturību netiek sniegta.

Aizsardzības nozares vadība pastāstīja, ka visu kāpurķēžu transportu plānots pabeigt iegādāties līdz 2019.gadam. Mašīnas iecerēts izmantot arī starptautiskajās misijās, jo līdz šim Latvijas karavīri, piemēram, Afganistānā bija spiesti izmantot aizlienētu bruņutransportu.

NBS komandieris nenoliedz, ka patīkamāk būtu saņemt jaunu tehniku, taču Latvijas budžeta iespējas aizsardzībai pagaidām ir ierobežotas, tāpēc nāksies iztikt ar mazlietotu tehniku. Šāda tipa tehniku briti izmantojuši vairākos pēdējo gadu desmitos notikušajos konfliktos, taču svarīgākais, ka tehnika būs modernizēta.

Jau ziņots, ka darbs pie NBS Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta iespējamo variantu izvērtēšanas tika sākts 2012.gadā un 2013.gadā. Tehnikas izvēles process bija pakāpenisks un sastāvēja no vairākiem posmiem, kas iekļāva detalizētu Kājnieku brigādes mehanizēto platformu operacionālo prasību noteikšanu un tirgus izpēti.

2013.gada nogalē Ministru kabinets pieņēma lēmumu atbalstīt Aizsardzības ministrijas piedāvāto risinājumu Sauszemes spēku attīstībai, atbalstot to kā vienu no galvenajām prioritātēm aizsardzības nozarē. Ministru kabineta lēmums nosaka, ka mehanizācijas projekts tiek sadalīts divos posmos, sākotnēji iepērkot mazlietotas kāpurķēžu platformas, savukārt projekta īstenošanas otrajā kārtā - nepieciešamās riteņu platformas.

Ņemot vērā tirgus analīzi, Aizsardzības ministrija sāka sarunas par iepirkuma līguma noslēgšanu ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas atbildīgajām struktūrvienībām par tās bruņoto spēku rīcībā esošo mazlietotu un kvalitātes standartiem atbilstošu militārās tehnikas iegādi.

Šobrīd sarunu laikā pirms līguma noslēgšanas tiek precizēts bataljona ekipēšanai nepieciešamo kaujas mašīnu skaits, uzstādāmās sakaru un ieroču sistēmas, efektīvākais uzturēšanas veids, infrastruktūras prasības, modifikācijas veids, izmaksas un citi ar to iegādi saistītie jautājumi.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns paredz 2014.gadā uzsākt mehanizācijas projektu, kas ilgtu līdz pat 2020.gadam.

Komentāri (265)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu