Par briesmām interneta vidē jābrīdina jau no 1. klases

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Bērnus par uzvedību un kultūru virtuālajā vidē jāizglīto no 1., nevis 5. klases, kā tas ir patlaban, jo tad tas var izrādīties par vēlu.

Šādu viedokli pauda bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC).

Kā  norādīja Baštiks, faktiski jau 1. klasē bērni ir patstāvīgi iemācījušies lietot datoru, taču vēl bez praktiskām iemaņām datora lietošanā bērniem vajadzīgas zināšanas, ka dators vienlaikus var būt labs līdzeklis dažādas informācijas iegūšanai, tomēr tā lietošana var būt arī riskanta, jo šo zināšanu trūkums var novest pie atkarībām un apdraudējumiem.

Vienlaikus ministrs norādīja: lai arī bērnu drošības problēma internetā turpina samilzt, ne tikai Latvija, bet arī visas pārējās Eiropas Savienības (ES) valstis vēl tikai meklē risinājumus, jo skaidras atbildes, kā cīnīties pret apdraudējumiem interneta vidē, pagaidām nav.

Kā liecina šā gada aprīlī un maijā veiktais pētījums «Drošāks internets bērniem un jauniešiem», 63% un 83% bērnu un jauniešu interneta resursus apmeklē katru dienu, savukārt tikai 52% vecāku kontrolē, ko viņu bērni dara internetā.

Kā ziņots, bērnu drošības jautājums internetā tika aktualizēts arī septembrī notikušajā ES ģimenes lietu ministru sanāksmē Parīzē, kur tika uzsvērts, ka bērnu pasargāšanai no interneta apdraudējumiem — atkarības, šantāžas un vardarbības — dalībvalstīm jāīsteno virkne savstarpēji saistītu darbību, piemēram, jāizglīto bērni, vecāki, speciālisti par interneta iespējamo kaitīgo ietekmi un apdraudējumu novēršanu.

Uzsvērta tika arī nepieciešamība stiprināt tiesībsargājošo iestāžu lomu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā, kas izdarīti pret nepilngadīgām personām internetā.

Ministri arī norādīja uz nepieciešamību veicināt pārrobežu sadarbību bērnu pasargāšanā no interneta apdraudējumiem, vienlaikus akcentējot arī vecāku lielo lomu bērnu pasargāšanā un kontrolēšanā pār to, kādus interneta resursus apmeklē viņu bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu