Par deviņdesmito gadu labāko dziesmu pasludina «Pulp» hitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Ietekmīgais britu mūzikas žurnāls «New Musical Express» (NME) par pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu labāko dziesmu pasludinājis britu grupas «Pulp» hitu «Common People».

NME apkopojis sarakstu ar pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades 100 labākajām dziesmām.

«Šī desmitgade mums atnesa britpopu, grandžu, dīdžejus superzvaigznes un daudz draņķīgas puišu grupas. Taču šīs ir [deviņdesmito gadu] vislabākās dziesmas,» piesakot sarakstu norāda žurnāls.

Saraksta virsotnē rotājas «Pulp» 1995.gada dziesma «Common People», kas, pēc NME sacītā, «pacēlās virs britpopa sērīguma».

«[«Pulp» līderis] Džarviss [Kokers] ķērās pats pie savām saknēm ar pussmaidu un kiča piesitienu, taču «Common People» bija gandrīz nopietns sabiedrības šķiru dalījuma pētījums. Balstīta uz patiesiem nolikumiem, tā izlauzās brīvībā un kļuva par himnu daudziem no mums,» raksta NME.

Otrajā vietā ierindojas «Nirvana» dziesma «Smells Like Teen Spirit».

«Tas brutālais četru akordu rifs ir nāves spriedums matainiem metālistiem, pieguļošo bikšu beigas un nāves gājiens visam astoņdesmito gadu uzspodrinātajam rokam. Kurts Kobeins par to bija daudz noraidošāks, atzīstot līdzību ar «Boston» dziesmu «More Than A Feeling», taču rifa un vokāla spēcīgais apvienojums izmainīja spēli, Kobeinam iepludinot nicinājumu un sāpes jaunā nihilistu himnā. Jauniešiem, kuri nepaspēja uz pankiem, bija pašiem savs kaujas sauciens,» raksta žurnāls.

Trešajā vietā ierindojusies «Suede» 1994.gada dziesma «Stay Together», žurnālam norādot uz Breta Andersona un Bernarda Batlera veiksmīgo sadarbību, kas pēc tam ilga vēl tikai trīs gadus.

Par deviņdesmito gadu ceturto labāko dziesmu žurnāls pasludinājis «Radiohead» «Paranoid Android», kurā grupa «atklāja, ka viņi ir jaunie «Pink Floyd», un padzina atlikušos fanus no «Anyone Can Play Guitar» laikiem. «Paranoid Android» bija pārsteidzoša atgriešanās ar [«Queen«] «Bohemian Rhapsody» stila varenību.»

Pirmo piecinieku noslēdz «Manic Street Preachers» «Motorcycle Emptiness», ko neskaitāmi kritiķi atzinuši par grupas vienu no visu laiku labākajām dziesmām.

Starp saraksta pirmajām desmit dziesmām ir arī «Beastie Boys» dziesma «Sabotage», «Oasis» ar «Supersonic», bet desmitnieku noslēdz «Rage Against The Machine» «Killing In The Name».

NME deviņdesmito gadu simts labāko dziesmu saraksta pirmās desmit vietas:

1. «Common People» («Pulp»);
2. «Smells Like Teen Spirit» («Nirvana»);
3. «Stay Together» («Suede»);
4. «Paranoid Android» («Radiohead»);
5. «Motorcycle Emptiness» («Manic Street Preachers»);
6. «Supersonic» («Oasis»);
7. «Sabotage» («Beastie Boys»);
8. «Da Funk» («Daft Punk»);
9. «Yes» («McAlmont & Butler»);
10. «Killing In The Name» («Rage Against The Machine»).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu