Par energoefektīvāko industriālo ēku atzīta «Dinex Latvia» ražotne

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Konkursa «Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011» kategorijā «Energoefektīvākā industriālā ēka 2011» atzīta izpūtēju ražotāja «Dinex Latvia» ražotne, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Kopumā konkursā «Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011» tika saņemts 41 pieteikums, no tiem 27 pretendēja uz uzvaru nominācijā «Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2011».

Kategorijā «Energoefektīvākā sabiedriskā ēka Latvijā 2011» uzvarēja Alojas biznesa centrs, Rīgā, bet kategorijā «Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2011» uzvarēja «Daugaviņas», Tīnūžu pagastā, Ikšķiles novadā.

Nominācijā «Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka 2011» vairākiem pretendentiem uz uzvaru bija līdzīgs punktu skaits un nebija izteikta līdera, tādēļ pirmā vieta netika piešķirta. Žūrija piešķīra divas otrās vietas - daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai Saldū, Nākotnes ielā 5, un daudzdzīvokļu ēkai Rīgā, Biķernieku ielā 160.

Konkursa laureāti balvā saņēma dāvanu kartes 100 latu vērtībā no Latvijas stādu audzētavām, izņemot laureātus nominācijā «Energoefektīvākā vienģimenes ēka 2011», kuri saņēma dāvanu kartes 100 latu vērtībā no interjera salona «Siena».

Konkursa žūrijas komisija vienlaikus lēma izteikt atzinību jaunatnes un bērnu iniciatīvas un jaunrades centram «Ventspils Jaunrades nams» Ventspilī, Maiznieku ielā 11, par energoefektīvu risinājumu ieviešanu vēsturisku ēku rekonstrukcijā.

«Ideja par energoefektīvu dzīvošanu un uzņēmējdarbību Latvijā kļūst arvien populārāka un izplatītāka. Katrs esošais projekts kalpo par pozitīvu piemēru nākamajam, un cilvēki arvien vairāk saprot un apzinās, ka vislētākā enerģija ir tā, ko mēs nepatērējam un par kuru attiecīgi nemaksājam! Energoefektivitāte un produktivitāte ir vēl mūsu līdz galam neizmantotās iespējas celt konkurētspēju, lai ne vien turpinātu ekonomikas atkopšanos, bet arī liktu spēcīgus pamatus ekonomikas izrāvienam,» uzsvēra EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs norādīja, ka energoefektivitātes pasākumi vienlaicīgi ar vides ieguvumiem sniedz nozīmīgu ieguldījumu mums pieejamo resursu pārdomātā un ekonomiskā patēriņā.

Žurnāla «Latvijas Būvniecība» galvenā redaktore Agrita Lūse sacīja, ka ieinteresētība energoefektīvos ēku būvrisinājumos Latvijā pieaug ar katru gadu, aptverot plašu pasūtītāju loku - būvuzņēmumus, privātpersonas, dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, apsaimniekotājus.

«No vienas puses, energoefektivitāte saistāma ar globālām vērtībām kā ekodomāšana un pasaules resursu patēriņa samazinājums, no otras puses - tas ir pragmatisks pasākums, kas ļauj ekonomēt finanses ēkas lietošanas laikā. Konkursa laikā tika identificēti gan izcili labas prakses piemēri, gan arī risinājumi, kuri varētu būt veiksmīgāki. Mums jātiecas uz labo praksi, saprotot energoefektivitāti ne tikai kā vienkāršu siltināšanu, bet pasākumu kompleksu, kur vienlīdz svarīga loma atvēlēta materiāliem, būvsistēmu risinājumiem un arhitektoniskajai izteiksmībai,» norādīja Lūse.

Konkurss «Energoefektīvākā ēka Latvijā 2011» tika izsludināts šā gada aprīlī, un pieteikumus konkursa piecās kategorijās varēja iesniegt līdz 18.maijam.

Konkursu organizē EM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un žurnāls «Latvijas Būvniecība».

Konkursa atbalstītāji ir «Profine», SIA «Paroc», SIA «Saint Gobain celtniecības produkti», SIA «Tenapors» un SIA «Aeroc».

Jau ziņots, ka pērn kategorijā «Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2010» pirmo vietu ieguva daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Jelgavā, K.Helmaņa ielā 3, kategorijā «Energoefektīvākā atjaunotā sabiedriskā ēka Latvijā 2010» pirmo vietu ieguva Rīgas 141.pirmsskolas izglītības iestāde «Kastanītis», Stērstu ielā 19.

Par «Energoefektīvāko sabiedrisko ēku-jaunbūvi 2010» tika pasludināta pirmsskolas izglītības iestāde «Bitīte» Ventspilī, Kuldīgas ielā 134, kategorijā «Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka-jaunbūve 2010» uzvarēja «Dienvidu pakavs-2» Rīgā, Vienības gatvē 192, bet par «Energoefektīvāko vienģimenes ēku Latvijā-jaunbūvi 2010» pasludināja «Lielkalnus» Ģipkā, Rojas novadā.

Konkursa žūrijas komisija vienlaikus nolēma izteikt atzinību daudzdzīvokļu ēkai Rīgā, Rigondas gatvē 7, par sasniegto siltuma enerģijas ietaupījumu, un «Lielkalniem» par inovācijām un ilgtspējīgu būvniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu