Par ko liecina biežie Krievijas iznīcinātāju lidojumi Latvijas tuvumā? (494)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AereiMilitari.org, CC BY-NC 2.0

Krievijas bruņoto spēku lidojumu aktivitāte Latvijas robežas tuvumā pēdējo piecu gadu laikā ir augusi, kas kopumā liecina, ka Krievijas militārā klātbūtne Baltijas reģionā ir palielinājusies, aģentūrai BNS komentāru sniedza aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andis Jēkabsons.

«Krievijas Federācijas bruņoto spēku lidojumu virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem tuvu pie Latvijas teritoriālo ūdeņu un ārējās robežas ir konstatēta pietiekami regulāri. To aktivitāte pēdējo pēdējo piecu gadu laikā ir augusi, kas kopumā liecina, ka Krievijas militārā klātbūtne šajā reģionā ir palielinājusies,» komentēja Jēkabsons.

Otrdien patruļlidmašīnas identificējušas divus Krievijas bruņoto spēku iznīcinātājus «Su-24». Tas pēdējo dienu laikā jau ir trešais šāds gadījums.

24.februārī NBS oficiālā «twitter» vietnē bija lasāms, ka virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas ūdeņu ārējās robežas identificēta Krievijas militārā lidmašīna «Il-20». Savukārt 21.februārī patruļlidmašīnas identificēja Krievijas bruņoto spēku lidmašīnu formāciju - divas «Su-24», divas «Su-27», kas lidoja bez lidojuma plāna un nebija ieslēgts automātiskais atbildētājs.

Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis informē, ka fakti liecina, ka 2008.gadā Baltijas gaisa telpā patrulējošie NATO iznīcinātāji veica tikai vienu kaujas lidojumu Latvijas gaisa telpā, savukārt 2013.gadā no 1.janvāra līdz septembrim kopumā notikuši pavisam 37 kaujas lidojumi, kas tikai liecina par aktivitātes pieaugumu.

«37 kaujas lidojumi ir lielākais līdz šim reģistrētais kaujas lidojumu skaits kopš 2004.gada, kopš esam mēs NATO dalībvalsts,» norāda Jēkabsons.

Starptautiskā prakse paredz sniegt informāciju par lidojumu plānu un ieslēgt lidaparātam automātisko atbildētāju.

Komentāri (494)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu