Par laupīšanām «Dolē», spēļu zālē un valūtas maiņas punktā prasa bargus sodus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krimināllietā par bruņotām laupīšanām tirdzniecības centrā «Dole», spēļu zālē «Zilais dimants» un valūtas maiņas punktā Dzirnavu ielā prokurors šodien apsūdzētajiem prasījis piespriest bargus cietumsodus, un tikai vienam no apsūdzētajiem - nosacītu brīvības atņemšanu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Šodien Rīgas apgabaltiesā tika atklātas tiesas debates šajā lietā. Tām vajadzēja notikt jau aprīļa beigās, taču debates nācās atlikt viena no apsūdzētajiem - Raimonda Kupriša - veselības stāvokļa dēļ. Viņš joprojām atrodas apcietinājumā. Šodien debates notika ar videokonferences palīdzību, jo Kuprišs joprojām atrodas Olaines cietuma slimnīcā.

Kā ziņots, par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uz apsūdzēto sola sēdušies pieci vīrieši - Kuprišs, Valdis Šķēle, Aleksandrs Pristupa, Kristaps Cugers un Aleksandrs Fjodorovs.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka Fjodorovam prokurors prasījis piespriest astoņus gadus brīvības atņemšanu, Cugeram - nosacītu cietumsodu, bet pārējiem - no 15 līdz 18 gadiem cietumsoda.

Šodien debatēs runāja arī cietušā pārstāvis, kā arī Cugera un Fjodorova aizstāvji, bet debates plānots turpināt 24.maijā plkst.10.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Eduards Bartkēvičs aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka saskaņā ar apsūdzību tirdzniecības centru «Dole» naktī uz 2008.gada 9.jūliju aplaupījuši Cugers un Šķēle. Laupīšanas uzbrukumā valūtas maiņas punktam Rīgā, Dzirnavu ielā 91, 2008.gada 2.decembrī, prokuratūras ieskatā, piedalījušies Cugers, Šķēle un Kuprišs. Savukārt spēļu zāli «Zilais dimants», kas atrodas Imantā, Dammes ielā 46, 2009.gada 20.martā aplaupījuši Šķēle, Kuprišs un Pristupa, liecina apsūdzība.

Lieta par Kupriša dalību laupīšanā no minētās spēļu zāles jau iepriekš izskatīta atsevišķā tiesvedībā, un Rīgas apgabaltiesa viņam piemērojusi 16 gadu cietumsodu. Šis Kuprišu notiesājošais spriedums 2011.gada 22.oktobrī ir stājies spēkā, aģentūrai LETA apstiprināja Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja. «Zilā dimanta» epizodē apsūdzēts arī Fjodorovs, kurš it kā zinājis, bet nav ziņojis par šo noziedzīgo nodarījumu.

Laupīšanas uzbrukumos valūtas maiņas punktam un spēļu zālei bija arī ievainotie. Pirmajā no abiem gadījumiem cietušajam tika nodarīti viegli miesas bojājumi, otrajā gadījumā - smagi. Prokuratūra šīs darbības kvalificējusi kā slepkavības mēģinājumus.

Šķēle tiek apsūdzēts arī par šaujamieroču nelikumīgu iegādāšanos un glabāšanu, aģentūrai LETA pastāstīja prokurors Bartkēvičs.

2008.gada 9.jūlijā LETA rakstīja, ka naktī divi nenoskaidroti vīrieši veikuši bruņotu laupīšanu tirdzniecības centrā «Dole», kas atrodas Rīgā, Maskavas ielā. Kā žurnālistiem pastāstīja toreizējais Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis, laupīšana notikusi ap plkst.4 un to bijis iespējams veikt apsarga rupju darba drošības pārkāpumu dēļ.

Pie veikala durvīm pieklauvējis vīrietis, kurš stādījies priekšā kā kādas apsardzes firmas operatīvā dienesta darbinieks un sacījis, ka viņam salūzusi automašīna, tādēļ nepieciešama palīdzība. Svešinieks palūdzis veikala apsargu ielaist viņu, ko apsargs arī izdarījis. Pēc brīža iekštelpās negaidīti parādījies vēl viens vīrietis, kurš bijis maskā. Apsargs sasiets un saslēgts rokudzelžos.

Abi ļaundari apsargam piedraudējuši ar pistolei līdzīgu priekšmetu, kas, pēc Ķuža teiktā, visticamāk, bijusi īsta. Laupītāji paņēmuši sev noderīgas mantas, bet pēc tam apsargu atbrīvojuši un piekodinājuši nevienam neko nestāstīt. Viņi aiznesuši līdzi arī veikala videonovērošanas iekārtas.

«Linstow Center Management» tirdzniecības centra komercdirektore Evija Majevska tajā pašā dienā aģentūrai LETA pastāstīja, ka laupīšanas uzbrukumā «Dolei» un tajā esošajiem veikaliem būtiski zaudējumi nav nodarīti, jo nakts laikā nauda lielveikalā netiek glabāta. Seifiem un bankomātiem esot drošības slēdži, kas nav uzlaužami, tādēļ šādi laupīšanas mēģinājumi uzskatāmi par bezjēdzīgiem, norādīja veikala pārstāve.

Savukārt veikalu apsargājošā uzņēmuma «Grifs AG» komecdirektors Raivis Terinks aģentūrai LETA skaidroja, ka «Doles» apsargam pistole pie galvas pielikta jau uzreiz pēc veikala durvju atvēršanas, viņš sasiets, saslēgts rokudzelžos un ieslēgts kādā telpā, tādēļ arī nav varējis reaģēt uz uzbrukumu.

Piecus mēnešus vēlāk, 2008.gada 2.decembra vakarā, laupīšanas uzbrukumu piedzīvoja valūtas maiņas punkts Rīgā, Dzirnavu ielā 91, kas atrodas starp K.Barona un Tērbatas ielu. Todien LETA no notikuma vietas ziņoja, ka iebrucēji sašāvuši 1977.gadā dzimušu apsardzes firmas darbinieku. Apsūdzībā teikts, ka kādam vīrietim arī nolaupīta soma ar naudu - 11 000 latu, 50 000 ASV dolāru (27 700 latu) un 45 000 eiro (31 626 lati). Ar vērtīgo guvumu uzbrucēji aizbēguši.

Savukārt vēl pēc dažiem mēnešiem, 2009.gada marta beigās, LETA rakstīja, ka bruņota uzbrukuma laikā sašauts SIA «DLV» spēļu iekārtu pārraugs. Prokuratūra uzskata, ka 20.martā SIA «DLV» spēļu zālē «Zilais dimants» uzdarbojušies Šķēle, Pristupa un Fjodorovs.

Kā 2010.gada septembrī tiesā liecināja viena no cietušajām - spēļu zāles bārmene-operatore -, visi trīs laupītāji bijuši tērpti tumšā apģērbā un cepurēs. Viņi izskatījušies pēc darbiniekiem no kādas apsardzes firmas. Uzreiz pēc ienākšanas «Zilajā dimantā» svešinieki pievērsušies izklaidēm ar spēļu automātiem, bet pēc īsa brīža izvilkuši šaujamieročus un pieprasījuši bārmenei-operatorei atdot naudu. Viņa ļoti nobijusies un nolikusi uz letes kārbiņu, kurā atradušies aptuveni 70 lati. Pēc tam sieviete pietupusies zem letes, bet kāds viņas virzienā izšāvis. Atskanējuši vēl vairāki šāvieni, un pēc dažām sekundēm uzbrucēji jau skrējuši prom.

Divi spēļu zāles darbinieki, no kuriem viens tikko bijis sašauts, skrējuši pakaļ laupītājiem. Vienu uzbrucēju - Kuprišu - viņiem izdevies panākt, aizturēt un nodot policijai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokurors, apsūdzētais Cugers savu vainu atzīst un izdarīto nožēlo, bet pārējie četri tiesājamie uzrādītās apsūdzības noliedz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu