Par marihuānas legalizāciju parakstījušies vēl 3000 cilvēku (73)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nepilnu divu nedēļu laikā atbalstu marihuānas legalizācijai iniciatīvu platformā «manabalss.lv» ar savu parakstu izteikuši vairāk nekā 3000 cilvēku - kopā savākti 4258 paraksti.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu platformā «manabalss.lv» Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Pirms nepilnām divām nedēļām, 9.novembra rītā, par iniciatīvu bija parakstījušies vien 1100 cilvēki.

Latvijas Narkologu asociācijas pārstāve narkoloģe Ilze Maksima uzskata, ka šāda iniciatīva ir nepieņemama. «Vēlme legalizēt marihuānas lietošanu ir slimu cilvēku mērķtiecīga vēlēšanās legalizēt savu atkarību. Marihuāna nav burkāns, ko vajadzētu prieka pēc audzēt uz palodzes,» tā sarunā ar aģentūru LETA sacīja Maksima.

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā ir palielinājies arī ar marihuānu saistīto noziedzīgo nodarījumu skaits, aizvadītajā nedēļā notikušajā konferencē «Narkotiku lietošanas tendences Eiropā un Latvijā: aktualitātes un problēmas risinājumi» sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis.

Kā galveno iemeslu tam Bekmanis minēja diskusijas par un ap marihuānu publiskajā telpā. «Pēdējā laikā publiskajā telpā aktualizējies jautājums par marihuānas dekriminalizāciju, kas nepārprotami kalpo par iemeslu šādai statistikai,» sacīja Bekmanis.

Viņaprāt, reālākais risinājums šajā gadījumā būtu depenalizācija, kas nozīmē, ka par marihuānas lietošanu netiktu piespriesti tik bargi sodi kā līdz šim. «Šobrīd par marihuānas lietošanu, ja pieķer atkārtoti, iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, bet depenalizācijas gadījumā reāla brīvības atņemšana šādos gadījumos nebūtu iespējama.»

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) norādījis, ka spekulācijas un diskusijas par marihuānas legalizāciju ir neauglīgas, jo tā iespējama tikai gadījumā, ja tiek grozīta Satversme.

Pērn Latvijā mediķu uzskaitē nonākuši 278 jauni pacienti ar narkotisko, psihotropo un toksisko vielu atkarību. Kopumā 2011.gadā Latvijā uzskaitē atradās 3390 cilvēki ar šādu atkarību, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija par iedzīvotāju veselību 2011.gadā.

Latvijā regulāro marihuānas smēķētāju skaits pērn veidoja 0,8% no iedzīvotājiem darbspējas vecumā. Visvairāk šīs narkotikas lietošana izplatīta starp jauniem vīriešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Savukārt marihuānu vai hašišu Latvijā kopumā pērn pamēģinājuši 12,5% jeb aptuveni 174 000 iedzīvotāju. Šie rādītāji nav būtiski mainījušies jau kopš 2007.gada, kad šīs narkotikas bija pamēģinājuši 12,1% cilvēku.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu