Par nelegālas programmatūras izmantošanu uzņēmuma vadītājam piespiedu darbi (43)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija atzinusi par vainīgu SIA «SHS» valdes locekli Bulatu Abeevu autortiesību pārkāpšanā, izmantojot nelegālas datorprogrammas, un nolēmusi noteikt sodu - piespiedu darbus 200 stundu garumā, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» rīcībā esošais spriedums.

Nolemts piedzīt no Abeeva par labu «Microsoft Corporation» kaitējumu kompensāciju 1070 latu apmērā, par labu «Adobe Systems Incorporated» 550 latu apmērā un par labu «Corel Corporation» 1542 latu apmērā.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija tā nolēma, vienlaikus atceļot Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas spriedumu, ar kuru Abeevs atzīts par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā un attaisnots un cietušajiem nolemts nemaksāt kompensāciju.

Kā teikts tiesas spriedumā, Abeevam celta apsūdzība, ka viņš pārkāpa autortiesības, radot būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

2011.gada 23.martā Ekonomikas policijas pārvaldes darbinieki veica operatīvo darbību kompleksu, tas ir, veica datorprogrammu legalitātes pārbaudi «SHS» birojā Rīgā, Matīsa ielā, kurā konstatēja, ka «SHS» savās trīs datorsistēmās glabā un saimnieciskajai darbībai izmanto 18 nelegālās datorprogrammas, kas bija reproducētas, pārkāpjot autortiesības, tādējādi pārkāpjot dažādu datorprogrammu tiesību īpašnieku tiesības.

Kopējā datorprogrammu vērtība aplēsta 3116,36 latu apmērā. Abeevs nespēja uzrādīt to licences, iegādes dokumentus vai citus legalitāti apliecinošus dokumentus, līdz ar to saskaņā ar likumu uzskatāms par pierādītu, ka persona ir pārkāpusi tiesiskā īpašnieka autortiesības.

Tiesu kolēģija atzinusi, ka Abeeva vaina viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir pilnībā pierādīta un viņa darbības ir pareizi kvalificētas pēc Krimināllikuma attiecīgās daļas. Tiesu kolēģija atzinusi par nepamatotām apsūdzētā liecības, ka datorprogrammas ir vecas, nolietotas un neko nemaksā, jo tajā laikā, kad tās izdotas un lietotas, autortiesību īpašnieks noteicis konkrētu cenu, tātad viņš to varēja saņemt par šo programmu pārdošanu.

Tiesu kolēģija arī nepiekrita pirmās instances tiesas spriedumā norādītajam viedoklim, ka nav iegūti pierādījumi apsūdzētajam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma sastāva objektīvajai pusei, konkrēti objektīvās puses kaitīgajām sekām.

Ņemot vērā, ka Abeevs agrāk nav tiesāts, ir precējies un viņa apgādībā ir nepilngadīgs dēls, secināts, ka ir iespējams viņam noteikt sodu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Patlaban gan spriedums ir pārsūdzēts, bet vēl nav izskatīts kasācijas instancē, liecina Latvijas Tiesu portāla informācija.

SIA «Firmas.lv» informācija liecina, ka «SHS» ir reģistrēta 2001.gadā, tā apgrozījums pērn bija 4289 lati, bet zaudējumi - 242 lati. «Firmas.lv» datos Abeevs figurē kā Abejevs, viņš ir uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmums nodarbojas ar reklāmas produkcijas izgatavošanu.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu