Par nevēršanos pie ģimenes ārsta «sods» draud 18,6% pacientu (61)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lex E. Proimos, CC BY-NC 2.0

Savu ģimenes ārstu trīs un vairāk gadus nav apmeklējuši vidēji 18,6% ārsta praksē reģistrēto pacientu, vienlaikus ir ģimenes ārstu prakses, kur attiecīgajā laika periodā ar savu ārstu nav tikušies pat 30% no reģistrētajiem pacientiem, liecina Veselības ministrijas (VM) rīcībā esošā statistika.

Jau ziņots, ka VM priekšlikums noteikt minimālo ģimenes ārsta un pacienta tikšanās laiku paredz savdabīgu «sodu» pacientiem par šīs normas neievērošanu- izslēgšanu no ģimenes ārsta pacientu saraksta, ja uz kārtēja gada 1.janvāri šis speciālists nav apmeklēts pēdējos trīs gadus un visu šo laiku persona bijusi reģistrēta pie šī ārsta.

Lai veicinātu primārās veselības aprūpes kvalitāti un palielinātu primārās veselības aprūpes lomu profilaksē, diagnostikā un ārstēšanā, VM rosina veikt grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredzētu lielāku ģimenes ārsta iesaisti to praksē reģistrēto pacientu apzināšanā, kuri ilgstoši nav vērsušies pēc palīdzības vai veikuši profilaktiskās veselības pārbaudes.

Jau ziņots, ka plānots iekļaut normu veselības aprūpes organizēšanas kārtībā, kas paredzētu ģimenes ārsta tikšanos ar ikvienu savā ģimenes ārsta praksē pierakstīto pacientu vismaz reizi trijos gados. Gadījumos, kad minētais nosacījums netiktu izpildīts, valstij būtu tiesības maksājuma daļu par konkrēto ģimenes ārsta praksē pierakstīto pacientu veselības aprūpi nemaksāt līdz brīdim, kamēr ģimenes ārsts pacientam nodrošina pacienta veselības aprūpi,pacients paliktu reģistrēts pie ģimenes ārsta, bet par viņu netiktu maksāta kapitācijas nauda.

Paredzēts, ka jaunā kārtība stātos spēkā ar 2015.gada 1.janvāri un nākamā gada laikā Nacionālais veselības dienests palīdzētu ģimenes ārstu praksēs apzināt pacientus, kuri ilgstoši nav vērsušies pēc palīdzības pie ģimenes ārsta. Vienlaikus VM norāda, ka pacienta iespējas saņemt veselības aprūpes pakalpojumus netiks ierobežotas, jebkurā brīdī pacients varēs vērsties pie ģimenes ārsta vai jebkura veselības aprūpes pakalpojuma sniedzēja un saņemt nepieciešamo pakalpojumu atbilstoši valstī noteiktajai kārtībai.

Jāatgādina, ka reizi gadā ikvienam iedzīvotājam ir tiesības vērsties pie sava ģimenes ārsta vispārējās veselības pārbaudes veikšanai. Par to pacienta iemaksa nav jāmaksā.

Plānots, ka izslēgšana no pacientu saraksta neattieksies uz trīs iedzīvotāju grupām - ieslodzītajiem, psihiatriskā profila ārstniecības iestāžu pacientiem, kuri nepārtraukti ārstējas ilgāk par trim mēnešiem, kā arī personām, kuras uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem. Šo cilvēku reģistrāciju pie ģimenes ārsta Nacionālais veselības dienests (NVD) bloķēs automātiski, tāpat kā tas ticis darīts līdz šim.

Pret VM priekšlikumu kategoriski iebilst Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) un par to vēstulē ir informējusi Valsts prezidentu, tiesībsargu, Veselības ministriju un Valsts kanceleju.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu