Par sievietes bailēm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Ikvienam – lielam, mazam, jaunam, vecam, sievietei, vīrietim ir kaut kas, no kā viņš baidās. Šoreiz apskatīsim sievietes bailes…

Vairākums baiļu rodas ejot laikam, sievietēm kļūstot vecākām. Un visbiežāk, ar laiku notiek tas, ka šīs bailes rada uztraukumu sievietēs līdz pat sāk kontrolēt viņu dzīvi.

Panākumu bailes

Ņemot vērā, ka sievietei parasti ir tradicionāls skats uz panākumiem, jo mēs dzīvojam «cilvēku» pasaulē. Dažas sievietes pat baidās, kļūt panākumiem bagātas vienā dienā. Īstenībā tā, protams, ir utopija no mūsu skatpunkta, bet tomēr arī brīnumi dažkārt notiek. No vienas puses, patriarhālajā sistēmā nepastāvēja situācija, kas ir pierasta mums, ka sievietes ir izglītotas, bet no otras puses viņas nav spiestas mācīties vidusskolā. Bez tam arī nerakstīta, bet vēl aizvien dominējoša priekšrocība, ka apprecoties sievietes var paļauties uz to, ka vīrietis ir atbildīgs par viņām un materiālās nodrošināšanas pienākums vairākumā gulstas uz vīriešiem. Sievietes joma vairāk ir nevis darba lauciņš (stāvoklis organizācijā, profesijas iegūšana utt.) bet gan sociālā puse – cik labi viņa strādā, kā izpilda savus pienākumus un veicamos uzdevus, kā arī lielākais akcents tiek likts uz sievieti kā bērnu, māsu, māti un sievu.

Jau no mazotnes jaunās meitenes redz to, ka sievietes lauciņš vairāk vai mazāk ir kulturā. Un jau sākot iet skolā viņas sāk baidīties iegūt augstus vērtējumus un atzīmes. Ja tas notiek, tad agri vai vēlu vairākums klasesbiedru sāk meklēt pēc viņu padoma, kas beigās pārvēršas par mājas darbu, vēlāk referātu norakstīšanu, līdz beigās no viņām tiek prasīt izdarīt kaut ko citu vietā, jo viņām tas izdodas. Ar laiku šīs sievietes kļūst nelaimīgas jau skolas laikā, lai to pašu turpinātu arī darbā un sadzīve. Šīs bailes attīstās un pavada visu dzīvi. Viņas paved izjūta lemt visu citu vietā, un kārtot dzīvi, kaut arī tik ļoti gribas uz kādu paļauties un kaut vai uz dienu ne par ko nedomāt. Dažas sievietes izvairās no matemātikas un zinātnes, jo neuzskata to par sievišķīgu.

Bēgšana no šīm bailēm un to ietekme, bieži vien ir par iemeslu, kāpēc sievietes nestrāda savu spēju robežās. Tās atņem sievietei brīvību, kā arī liedz iespēju darīt to, ko viņa patiešām vēlas. Iespējams, ka tas ir tikai stereotips, bet patiesībā, ikviena sieviete var atzīt, ka ik pa laikam kaut vai aizdomājas līdz tam, kas notiks ja viņa kādā skaistā dienā kļūs atzīta, panākumiem bagāta un pieprasīta. Kaut vai par situāciju, kas notiks ģimenē, ja viņa saņems vairāk, nekā vīrietis.

Bailes no izvarošanas

Varbūt tā ir mēdiju un negāciju ietekme, bet lielai daļai sieviešu ir bail no izvarošanas, pat īstenībā ne lielai daļai, bet visām, ne jau katru sagaida šis nepatīkamais notikums, bet bailes viņas pavada, jo īpaši, ja viņām jādodas kaut kur naktī un nedod Dievs, kāds pietuvojas par tuvu.

Bet šeit mēs varam runāt ne tikai par izvarošanu, kā kriminālnoziegumu. Šajā jēdziena «izvarošana» var iekļaut arī izmantošanu, bet ne seksuālu un fizisku, bet gan emocionālu izmantošanu, kad kāds cits gūst labumu uz viņas rēķina. Dažkārt tā var būt izmantošana no radinieku puses, kad radinieki viņu uztver kā privātīpašumu, tāpat arī citi sabiedrības cilvēki. Kaut vai situācijā, kad sievieti neizvēl kādam vadošam amatam, bet izvēl vīrieti. Sieviete var sākt justies izmantota savā dvēselē, jo tikai uz viņas fona vīrietis var izcelties. Ja, piemēram, būtu divi vīrieši, iespējams, ka tas otrs saņemtu paaugstinājumu.

Bailes no nāves

Sievietēm ir uzskats, ka viņas ir atbildīgas par sev tuvajiem, un nedrīkst aiziet atstājot viņus vienus. Nāve ir draudīga arī tāpēc, ka tā atņem iespēju sasniegt mērķus. Tikpat bail sievietei ir mirt dzemdībās. Viņa uzskata, ka viņa nevar mirt atstājot bērnu bez mātes mīlestības un vienu pašu, neaizsargātu, un vel ļaunāk bāreni. Sievietēm ir bail kaut ko neizdarīt, atstāt pasauli nasasniedzot savus mērķus un neizdalot visu savu mīlestību, rūpes un atbalstu, raksta azaz.essortment.com.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu