Par uzbrukumu vilciena konduktoriem trīs apsūdzētie saņem cietumsodu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par 2011.gada augustā Jumpravas pusē notikušo laupīšanas uzbrukumu pasažieru vilciena konduktoriem Ogres rajona tiesa šodien trim apsūdzētajiem piesprieda cietumsodu, kuru divi no viņiem jau ir izcietuši, atrodoties apcietinājumā, bet ceturtais apsūdzētais tika sodīts ar piespiedu darbu.

1990.gadā dzimušo Dāvi Šabalovski, kurš tika apsūdzēts arī par citiem nodarījumiem, Ogres rajona tiesa atzina par vainīgu pēc trim Krimināllikuma (KL) pantiem - par huligānismu, par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā, kā arī par mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Tiesa Šabalovskim kā galīgo sodu noteica reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un 11 mēnešiem ar policijas kontroli uz vienu gadu un četriem mēnešiem. Šis apsūdzētais jau iepriekš atradās apcietinājumā, un tur viņam arī pagaidām būs jāpaliek.

1987.gadā dzimušo Aleksandru Kartušinu tiesa šodien atzina par vainīgu pēc KL panta par huligānismu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu astoņiem mēnešiem un 15 dienām ar policijas kontroli uz vienu gadu. Tiesa atzina, ka Kartušins savu sodu jau ir izcietis, gaidot spriedumu apcietinājumā, tāpēc viņš tika atbrīvots tiesas sēžu zālē. Pret Kartušinu sākto kriminālprocesu apsūdzības daļā par laupīšanu tiesa nolēma izbeigt sakarā ar prokurores atteikšanos no apsūdzības.

1981.gadā dzimušo Tatjanu Kušniru Ogres rajona tiesa šodien atzina par vainīgu pēc diviem KL pantiem - par huligānismu un par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā. Kā galīgo sodu tiesa Kušnirai noteica brīvības atņemšanu uz 11 mēnešiem un četrām dienām ar policijas kontroli uz vienu gadu. Arī Kušniras gadījumā tiesa atzina, ka viņa savu pamatsodu jau ir izcietusi, līdz sprieduma pasludināšanai atrodoties nebrīvē, tāpēc apsūdzētā tika atbrīvota no apcietinājuma.

Savukārt 1985.gadā dzimušo Gintu Baumani Ogres rajona tiesa par huligānismu šodien sodīja ar 280 stundu piespiedu darbu bez policijas kontroles. Tiesa atcēla viņam piemērotos drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā un aizliegumu izbraukt no valsts.

Bez tam tiesa nolēma piedzīt no apsūdzētajiem solidāri par labu abiem piekautajiem konduktoriem 700 latu morālā kaitējuma kompensāciju katram, kā arī 195 latu kaitējuma kompensāciju par labu AS «Pasažieru vilciens» (PV). Lielāko daļu PV noteiktās kompensācijas būs spiests maksāt Šabalovskis.

Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 14.maijā, bet pēc tam likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Arnis Naglis.

Kā ziņots, PV sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Priedniece aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka kriminālprocesā par cietušajiem atzīti divi konduktori - vīrieši, kā arī uzņēmums PV, kas viņiem kā saviem darbiniekiem izmaksājis slimības pabalstu aptuveni 85 latu apmērā katram.

Priedniece norādīja, ka uzbrucēji sabojājuši arī uzņēmumam piederošo konduktoru inventāru - mapes ar dokumentiem un spiedogu, bet konduktoriem atņemtas viņu personīgās mantas.

PV pārstāve atzina, ka pēc šī nepatīkamā atgadījuma uzņēmums saviem darbiniekiem organizēja speciālus apmācības kursus par rīcību paaugstināta stresa situācijās, lai gadījumā, ja konduktoriem nākotnē nāktos saskarties ar līdzīgām situācijām, viņi zinātu, kā pareizi rīkoties.

Kā ziņots, 2011.gada augusta sākumā pasažieru vilcienā Aizkraukle-Rīga starp Skrīveru un Jumpravas staciju divi konduktori četriem pasažieriem aizrādīja par smēķēšanu vilcienā. Izcēlās konflikts, kura laikā smēķētāji uzbruka konduktoriem, nodarot viņiem miesas bojājumus un aplaupot.

Pēc laupītāju izkāpšanas konduktori uzreiz policijā nevērsās, bet par notikušo likumsargiem ziņoja dažas stundas vēlāk.

Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrība izsludināja 500 latu lielu naudas prēmiju policijas darbiniekiem, kuri atradīs un notvers uzbrucējus.

Policija par notikušo sāka kriminālprocesu, identificēja uzbrucējus un drīz viņus arī aizturēja. Tie bija agrāk par mantiskiem noziegumiem, huligānismu un pretošanos sodīti 1990., 1987. un 1985.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1981.gadā dzimusi sieviete - četru bērnu māte, kurai atņemtas aprūpes tiesības un kura nonākusi policijas redzeslokā par svešas mantas bojāšanu.

Izrādījās, ka aizturētās personas konduktoriem atņemto naudu bija iztērējušas, dokumentus - izmetušas sausajā tualetē, bet ar zīmogu viens otru apzīmogojušas.

500 latu kompensāciju Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrība policistiem tā arī neizmaksāja, jo izrādījās, ka to darīt liedz normatīvie akti.

Likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» 16.pants nosaka, ka «valsts amatpersonai, kurai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāsniedz bezmaksas pakalpojumi vai jāpieņem lēmums, ir aizliegts par šo pienākumu pildīšanu ņemt maksu».

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu