Par vilcienu iepirkumam paredzēto līdzekļu pārdali lems pēc sarunām ar EK (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdību veidojošo partiju koalīcija vienojusies līdzekļus, kas netika izmantoti vilcienu iepirkuma laikā, novirzīt citiem mērķiem, tos gan precizējot vēlāk, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V). Konkrēti priekšlikumi par līdzekļu novirzīšanu tiks skatīti tad, kad būs noslēgušās sarunas ar Eiropas Komisiju (EK).

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) norādīja, ka valdībai vēl būs iespēja nākotnē lemt, kur šos līdzekļus novirzīt.

No EK ir saņemti vairāki provizoriskie uzstādījumi par finanšu izlietošanu - tās vajadzētu ieguldīt ilgtspējīgas transporta attīstības sadaļā un būtiska uzmanība būtu pievēršama dzelzceļa infrastruktūras attīstībai, norādīja Dombrovskis.

Satiksmes ministrijai un Finanšu ministrijai būs mandāts sākt sarunas ar EK, kā arī pienākums ziņot, kā šīs pārrunas rit, skaidroja premjers.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā atlika lemšanu par jaunajiem pasažieru vilcieniem paredzēto līdzekļu pārdali citiem mērķiem transporta jomā. Lēmuma pieņemšana tika atlikta pēc Reformu partijas (RP) ministru lūguma, lai jautājumu varētu atkārtoti izskatīt valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdē. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs, kā arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, ko darbam valdībā izvirzīja RP, žurnālistiem norādīja, ka viņiem nepietiek informācijas, lai tik strauji lemtu par šo līdzekļu pārdali.

Neveiksmīgajam vilcienu iepirkumam bija rezervēts Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums 100 miljoni latu. Satiksmes ministrija iepriekš piedāvājusi šos līdzekļus pārdalīt Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora infrastruktūras attīstībai un Baltijas valstis savienojošā dzelzceļa projektam «Rail Baltica», kā arī lidostu infrastruktūras attīstībai un autoceļu tīkla uzlabojumiem.

Kā teikts SM sagatavotajā pavadvēstulē, ES 2007.-2013.gada plānošanas perioda ietvaros projektu aktivitātes jāpabeidz ne vēlāk kā 2015.gada 31.augustā, tādēļ nekavējoties jāpieņem lēmums par turpmāku rīcību ar vilcienu projektam atvēlēto Kohēzijas fonda finansējumu, lai nodrošinātu tā apguvi pilnā apmērā.

Vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā AS «Pasažieru vilciens» (PV) izsludināja 2009.gada decembra sākumā. Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būtu 100 miljoni latu, bet PV līdzfinansējums šī projekta īstenošanai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība bija 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem bija jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

Šā gada 3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās starp PV un spāņu uzņēmumu «Construccionesy Auxiliar de Ferrocarriles S.A» nav panākta.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu