Pāra attiecības – liktenis vai pašu virzīts process (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Denise Mayumi, CC BY-SA 2.0

Piesaiste ir viens no pamatiem partnerattiecībās starp vīrieti un sievieti. Kā atklāj RSU Psihosomatikas klīnikas ārste psihoterapeite Maija Kārkliņa, pāra attiecībās var veidoties droša vai nedroša piesaiste. Tā ir saistīta ar izjūtu buķeti, mīlu un atkarību, bailēm no atgrūšanas, aizkaitināmību, piesardzību, kā arī vēlmi pēc ciešas tuvības un vēlmi sodīt par vismazāko atraidījuma pazīmi.

Aplidošanas periods

Mēs meklējam, atrodam un piesaistām savu partneri, tas mums ir ģenētiski noteikts. Partnera izvēle un meklēšana ir dabiskās atlases forma. Visa šī procesa sākumā ir partnera aplidošana un flirts. Tur tiek patērēts ļoti daudz enerģijas un izdomas. Un šajā periodā milzīga loma ir pieredzei un prasmēm. Sliktas bērnības un jaunības pieredzes dēļ attiecībās ar vecākiem, brāļiem, māsām un vienaudžiem šīs iemaņas var tikt traucētas. Aplidošanas perioda noslēgumā mēs esam ieguvuši to, ko tā kārojām, – savu partneri.

Kopdzīves uzsākšana

Uzsākot kopdzīvi, parādās citas problēmas. Tā kā katrs no partneriem nāk no savas ģimenes, savas vides, ar savu dzīves pieredzi, tad attiecību sākums paiet, pierodot, pieslīpējoties vienam pie otra, – tā arī ir viena no pirmajām partnerattiecību krīzēm. Parasti šī krīze beidzas ar kopdzīves turpināšanos, tomēr reizēm attiecības nākas pārtraukt, jo nav bijusi spēja kādam no partneriem vai abiem pielāgoties jaunajai situācijai.

Ja attiecības veiksmīgi turpinās, iemīlēšanās ir pārgājusi nākamajā stadijā – mīlestībā. Rozā brilles ir nokritušas, ir palikušas stabilas jūtas. Tā kā nekritiskais aplidošanas un iemīlēšanās laiks ir garām, sāk parādīties kritika pret partnera rakstura iezīmēm, pieradumiem vai īpatnībām. Pirmais, ko bieži dara otrs partneris, ja tiek atklātas kādas nepilnības, – mēģina pārveidot otru partneri, izsaka kritiku, gaida, kad otrs sāks mainīties. Bieži gaidas nesakrīt ar dzīves īstenību.

Samezglojumi attiecībās

Bet vissāpīgākais atzinums ir tad, kad reizēm pat pēc gadu desmitiem ilgušām attiecībām nākas secināt, ka izmaiņu nav un, pēc visa spriežot, arī nebūs. Bieži ir tā, ka viens no partneriem attīstās, iet uz priekšu dažādās dzīves jomās, bet otrs kaut kādu iemeslu dēļ iestrēgst vai vienkārši nejūt vajadzību attīstīties. Arī šādā gadījumā ir lielas iespējas, ka radīsies krīze partnerattiecībās.

Lielu lomu spēlē tie cilvēki, kuri ir apkārt abiem partneriem, – vai vecāki, māsas un brāļi, draugi un citi tuvinieki ir lojāli, pieņemoši un atbalstoši? Vai ir sliktas savstarpējās radu attiecības, valdonīgas un kontrolējošas mātes, kuras «grib tikai labu» saviem pieaugušajiem dēliem un meitām? Tādā veidā notiek iejaukšanās partneru attiecībās.

Katras pārmaiņas, kā, piemēram, jaunas izglītības iegūšana, darba maiņa, bērnu piedzimšana, augšana un attīstība, dzīves vietas maiņa, tuvinieku zaudējums, smagas slimības, var ienest jaunas vēsmas partnerattiecībās. Svarīgi ir tas, kā partneri spēj pārdzīvot kopā šīs dzīves kolīzijas, kā palīdz vai – gluži otrādi – traucē viens otram. Svarīgi, cik viņi spēj būt lojāli, aizstāvēt otru visdažādākajās dzīves radītajās nepatīkamajās, grūtajās situācijās un cik spēj būt līdzās, patiesi priecāties, kad ir priecīgi brīži, jo arī tad reizēm parādās partnera dažādās sejas. Arī pēc daudziem kopā nodzīvotiem gadiem kāda neparasta situācija reizēm var parādīt partneri jaunā gaismā.

Svarīgi ir censties uzklausīt otru, izprast, kāpēc viņš rīkojas tieši tā, un pieņemt viņu. Ja nepieciešams, izrunāties, izprast, izanalizēt. Ļoti svarīga partnerattiecībās ir spēja izrunāties, izrunāties par visu, jo mēs nevaram zināt sava partnera domas pēc sejas izteiksmes vien!

Veidojiet savas attiecības no jauna, izrunājieties un atjaunojiet savu mīlestību!

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnika šovasar aicina uz vasaras nometni pieaugušajiem «Kā būt apmierinātam ar dzīvi?» Piedalies nometnē, lai saņemtu pamudinājumu, iedrošinājumu pārvērtēt savu dzīvi un meklēt iespējas to mainīt uz labu, ārsti psihoterapeiti palīdzēs tev rast risinājumus arī partnerattiecību jautājumu risināšanā.

Katrs nometnes dalībnieks aizbrauks mājās bagātāks un stiprāks kā atbraucis – ar jaunām atklāsmēm, ar pārliecību, ka var veidot savu dzīvi pats, ar labu pašapziņas devu un drosmi.

Nometne notiek trīs dienas: 7. - 9. augustā vai 21. - 23. augustā (no trešdienas līdz piektdienai) atpūtas kompleksā «Līcīši», Ķeguma novadā, Tomes pagastā, 50 km no Rīgas.

www.psihosomatika.lv

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu