Pārbauda programmnodrošinājumu, kurš prognozēs noziegumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Britu policija uzsākusi programmnodrošinājuma, kurš spēj paredzēt vietu un laiku kur var gaidīt jaunu noziegumu, vēsta «The Guardian» sistēma «CRUSH» (Criminal Reduction Utilising Statistical History, noziedzības līmeņa samazināšana ar statistikas metodēm) analizē bijušo un pašreizējo incidentu ainu, pievienojot tam izlūkdienestu informāciju, kārtības pārkāpumu dosjē un pat laika prognozi. Beigās policisti saņem informāciju par «karstajiem punktiem», kur tuvākajā laikā, visticamāk, notiks likuma pārkāpums.

Šāda tehnoloģija, ne bez panākumiem, ir jau izmēģināta Memfisā (ASV). Vietējā policija apgalvo, ka CRUSH palīdzējusi samazināt noziedzības līmeni par 31%, bet smagos noziegumus – par 15%. Sistēma arī labi iespaidojusi likuma kalpu noskaņojumu, kuri sajutušies kā situācijas noteicēji.

Programmu nodrošinājumu izstrādājusi korporācija IBM. Četru gadu laikā tā «paredzošās analītikas» jomā, paredzot strauju šī tirgus segmenta attīstību, ir ieguldījusi vairāk nekā 11 miljardus ASV dolāru.

Jau agrāk Lielbritānijas tieslietu ministrija mēģināja izmantot datoru, lai izkalkulētu atbrīvoto noziedznieku recidīva iespējamību. Šī programma tika veidota uz datiem par dzīves apstākļiem, izglītību, radiniekiem un paziņām, finansēm, alkoholismu un narkomāniju, emocionālo stāvokli, paradumiem un citām personību veidojošām sastāvdaļām. Šāds pats eksperiments tika veikts arī Floridā.

Grūti atturēties no salīdzinājuma ar Stīvena Spīlberga filmu «Īpašais viedoklis» (Minority Report), kurā potenciālos ļaundarus atklāja vēl pirms nozieguma paveikšanas.

Protams, jau izskanējuši arī brīdinājumi par iespējamiem cilvēku tiesību pārkāpumiem un mūžīgās juridiskā precedenta praktikas iznīcināšanu, kad cilvēku par vainīgu var atzīt tikai pēc nozieguma fakta un nekādi savādāk. IBM topmenedžeris Marks Kleverlijs steidz nomierināt tiesību aizstāvjus: «Šī tehnoloģija tikai palīdz policistiem veikt savu ikdienišķo darbu, kuru tie dažkārt veic izmantojot vienīgi instinktu. Atšķirība ir vienīgi analīzes mērogā un ātrumā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu