Pārdomas par 4.maija svētku nozīmīgumu (57)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvojas 4.maijs, taču ar kādām sajūtām mēs to gaidām – ar patriotismu vai uzskatām, ka tā būs mums parasta brīvdiena? Un - vai gaidām?

4.maijs ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena, taču pirms pāris gadiem veiktais pētījums apliecina, ka tikai 31% iedzīvotāju skaidri zina, kas pirms 23 gadiem notika 4.maijā, savukārt,t domājot par svētkiem maijā, lielai daļai tie joprojām asociējas vien ar papildu brīvdienām un svinībām pie uzvaras pieminekļa. Jautājot par to, kuras no maija dienām iedzīvotājiem šķiet visnozīmīgākie svētki, 21% atzina, ka tas ir 4.maijs, bet tieši tikpat uzskatīja, ka 9.maijs.

Ikdienā ja kādam pajautājam – vai Tu esi Latvijas patriots? Atbilde ir pozitīva, taču tad ir jājautā – kā šis patriotisms izpaužas, ja mēs paši īsti pat nezinām, kādi svētki kuros datumos ir svinami? Domāju, ka visi ir ievērojuši to, kā latvieši vairāk atzīmē atceres un piemiņas dienas – ne velti ārzemniekiem šķiet, ka Latvijas karogs ir sarkanbaltsarkans ar melnu lenti.

Es pats 4.maijā nekautrējos izrādīt to, ka man tie ir svētki. Es pārvietojos pa pilsētu ar auto, pie kura esmu piestiprinājis Latvijas karogus un dienu pavadu ar ģimeni – apmeklējam pasākumus, kā arī cenšos bērniem nostiprināt šo svētku sajūtu, kopīgi tos atzīmējot. Piedalos arī stipro skrējienā, kura devīze ir “Par stipru Latviju”. Tas ir arī veids, kā pietiekami netradicionālā veidā atzīmēt Latvijas Neatkarības atjaunošanas kārtējo gadadienu.

Skatos arī kā latvieši noskatās, kā tiek svinēti 9.maija svētki un vēlāk tas viss plaši atspoguļots, kas, manuprāt, nav nepieciešams. Pie šī temata parasti sākas asas diskusijas un sabiedrības šķelšanās divās daļās – latviešos un krievvalodīgajos. Katru gadu uz to noskatos un ceru, ka šis viss beigsies, jo ikdienā mums problēmas nesagādā kontaktēties, būt ģimenes draugiem vai strādāt vienā darba vietā. Mēs koncentrējamies uz lietām un svētkiem, kurus paši nemīlam atzīmēt, bet tos, kurus vajadzētu atzīmēt, mēs aizmirstam vai nezinām, ka tādi ir. Nosvini šos svētkus ar ģimeni, draugiem vai aizej uz svētku pasākumu un nebaidies būt īsts patriots. Uztaisi svētku pusdienas, piespraud sarkanbaltsarkanās lentītes pie apģērba un lepojies ar to, kas Tu esi.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu