Pāris no Latvijas stāsta par piedzīvoto vienā no visu laiku spēcīgākajām supervētrām pasaulē (54)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vienu no visu laiku spēcīgākajām supervētrām «Haijan» Filipīnās piedzīvojis arī kāds pāris no Latvijas, vēsta portāls «baltictimes.com».

Abi jaunieši - 25 gadus vecie Arnis Pārkers un Līga Jankova no Rīgas - uz Filipīnām strādāt pārcēlās šogad.

Abi stāsta, ka par taifūna tuvošanos ziņots jau trīs dienas iepriekš, tāpēc cilvēkiem bijis pietiekoši daudz laika, lai pienācīgi sagatavotos. Abi gatavojušies ļaunākajam.

«Mēs nopirkām pārtiku, dzeramo ūdeni, baterijas un sēdējām mājās, gaidot taifūnu.Tā kā dzīvojam jaunā ēkā, mums nebija tik ļoti bail, un ēkas apsaimniekotājs mums sniedza norādījumus, ko darīt taifūna laikā. Mēs visu nakti bijām nomodā, gaidot vētru, un aizmigām īsi pirms tās ierašanās, tāpēc mēs to nogulējām,» stāsta jaunieši.

Lielāki pārdzīvojumi bijuši kādam viņu kolēģim no Leites, kas tika noslaucīta no zemes virsas. Pēc vētras viņš sēdies armijas lidmašīnā un devies meklēt savu ģimeni. Pēc divām dienām kolēģis gan laimīgi atgriezies ar māti un brāli, kas bija guvuši nelielus ievainojumus.

Šī neesot pirmā reizi, kad abiem laimīgā kārtā izdevies izdzīvot dabas katastrofas laikā. Oktobrī Filipīnas skāra 7,2 magnitūdu zemestrīce. Abi dzīvojuši 15.stāvā un neesot bijis iespējams noturēties kājās.

«Mēs ar Līgu pārcēlāmies uz Filipīnām tikai šovasar un neilgi pēc tam piedzīvojām stiprāko zemestrīci šeit 23 gadu laikā un stiprāko vētru vēsturē, šī nemaz nav tā labākā vieta, kur dzīvot,» saka Arnis.

Kā ziņoja aģentūra LETA, tropiskā vētra «Haijan», nedēļas nogalē brāžoties pāri Filipīnām ar taifūna spēku, laupīja dzīvību tūkstošiem cilvēku.

Filipīnu glābšanas dienesti ir pārslogoti, cenšoties palīdzēt visiem dabas stihijā cietušajiem.

Bojāgājušo skaits un postījumu apmēri ir šokējoši. Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtikas un dzeramā ūdens, un daudzviet saņemtas ziņas par marodierismu.

Vēja ātruma ziņā «Haijan» ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds skāris zemi, vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests «Weather Underground». Ja prognozes, ka «Haijan» Filipīnās laupījis dzīvību vairāk nekā 10 000 cilvēku izrādīsies patiesas, šis taifūns kļūs par katastrofālāko dabas stihiju, kāda jebkad reģistrēta.

Vidēji Filipīnās ik gadu plosās ap 20 tropisko vētru.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu