Pārsūdz lēmumu par atjaunoto būvatļaujas darbību Ministru kabineta kāpņu rekonstrukcijai (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Administratīvajā apgabaltiesā ir pārsūdzēts lēmums par izdotās būvatļaujas darbības atjaunošanu saistībā ar Ministru kabineta (MK) centrālo ārējo kāpņu rekonstrukciju, aģentūru LETA informēja apgabaltiesā.

Blakus sūdzība saņemta 22.maijā, tomēr pagaidām vēl nav noteikts datums tās izskatīšanai.

Kā ziņots, Administratīvās rajona tiesas lēmumā bija norādīts - tiesai nav pamata uzskatīt, ka kāpņu rekonstrukcija pārkāptu vides pieejamības prasības, jo vides pieejamība MK ēkā cilvēkiem, kuri pārvietojas riteņkrēslos, ir nodrošināta caur iekšējā pagalma ieeju, kas atrodas Tērbatas ielas pusē, kā arī pa ieejas durvīm Augstākajā tiesā, kas vērstas uz Elizabetes ielas pusi.

Līdz ar to tiesa pārsūdzēto lēmumu, ar ko atstāta negrozīta būvatļauja, atzina par pirmšķietami tiesisku.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane iepriekš norādīja, ka tiesas pozitīvais lēmums ļaus novērst šķēršļus, kas kavēja kāpņu nodošanu ekspluatācijā. «Tiesa atzīst, ka no dzīvē gūtajiem novērojumiem nav pamata uzskatīt, ka cilvēkiem ar kustību traucējumiem netiktu nodrošināta piekļūšana ēkā. Turklāt jau nākamgad ēku kompleksā Brīvības bulvārī 36 vides pieejamība tiks vēl vairāk uzlabota, izveidojot uzbrauktuvi no Augstākās tiesas ieejas puses,» uzsver Dreimane.

Valsts kanceleja arī norāda, ka nākotnē ir plānots izveidot iedzīvotāju informācijas centru, kur ikvienam būs iespēja iekļūt arī bez iepriekšējas pieteikšanās.

Jau ziņots, ka tiesā vērsās biedrība «Nacionālo vērtību saglabāšanas misija», kas dibināta pagājušā gada nogalē un Rīgas domē mēģinājusi apstrīdēt arī Rīgas pils rekonstrukciju, taču arī par to saņēmusi noraidījumu.

Valsts kanceleja norādīja, ka biedrības pārstāvji ir saistīti ar būvuzņēmumu «Pro Dev», kas iepriekš vairākkārt neveiksmīgi piedalījies Valsts kancelejas izsludinātajos iepirkumos, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Kā galveno argumentu, kāpēc ir jāaptur valdības ēkas kāpņu rekonstrukcija, biedrība min vides pieejamības trūkumu Brīvības bulvāra 36 ēkā, tomēr šis apgalvojums esot nepamatots un neatbilst patiesībai, norāda Valsts kanceleja. Tā skaidro, ka ēku komplekss Brīvības bulvārī 36 ir stratēģiskas nozīmes objekts, tajā atrodas Augstākā tiesa, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Pārresoru koordinācijas centrs un Tieslietu ministrija.

Lai iekļūtu ēkā, darbojas caurlaižu režīms - personām iepriekš jāpiesakās un jāsniedz informācija par apmeklējuma mērķi. Šajā posmā tiek precizēts, vai cilvēkam nepieciešams atbalsts kustībai ar ratiņkrēslu, lai viņam nodrošinātu ērtu iekļūšanu un pārvietošanos apmeklējuma laikā. Līdz ar to arī turpmāk, tāpat kā līdz šim, cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiks nodrošinātas iespējas ērti iekļūt un pārvietoties minētajā ēku kompleksā.

Tāpat pirms kāpņu rekonstrukcijas darbiem Valsts kanceleja konsultējās ar organizāciju «Sustento», kas ir nozīmīgs valdības stratēģiskais partneris dažādu sociālo projektu īstenošanā. Organizācija «Sustento» jau iepriekš norādījusi, ka jau tagad Valsts kancelejas ēkā cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiek nodrošināta piekļuve, izmantojot pacēlāju ēkas pagalmā, tāpēc nepieciešama uzbrauktuves izbūve pie galvenās ieejas.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane norāda, ka šāda biedrības rīcība ir neētiska un nekorekta un tā nav vērtējama kā iniciatīva, kas aizstāv sabiedrības intereses. «Šādi gadījumi, kā zināms, nav retums, un tādējādi tiek kropļots priekšstats par pilsonisko sabiedrību un tās misiju - pārstāvēt sabiedrības intereses. Šis precedents ir paralizējis ēkas rekonstrukcijas procesu un kopumā radījis būtiskus apgrūtinājumus Ministru kabineta ikdienas darbībā, tostarp Ministru prezidenta ārvalstu vizīšu organizēšanā,» uzsver Dreimane.

Valdības nama kāpņu atjaunošana sākās pagājušā gada rudenī, un tās ekspluatācijā vajadzēja nodot jau februāra vidū, taču joprojām iekļūšana valdībā ir iespējama caur Augstāko tiesu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu