Pārtrauks Gaismas pils infrastruktūras iepirkumu (15)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Piedāvājumu dārdzības dēļ Kultūras ministrija (KM) nolēmusi pārtraukt februārī izsludināto un vairākas reizes apstrīdēto konkursu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem, aģentūrai BNS apliecināja ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis.

Vienlaikus KM joprojām ir apņēmības pilna būvdarbus pabeigt līdz 2014.gada sākumam, kad LNB jauno ēku plānots atvērt apmeklētājiem.

Par neatbilstību iepirkuma nosacījumiem iepriekš no konkursa tika izslēgts tā sākotnējais uzvarētājs «LX Grupa», kas būvdarbus, tostarp ūdensvada un kanalizācijas tīklu pieslēguma, siltumtrases pieslēguma un autostāvvietas izbūvi, piedāvāja veikt par 6,7 miljoniem latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt nākamais saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, ko iesniedza kompānija «Merks», ir teju par četriem miljoniem latu dārgāks, pārsniedzot 10 miljonus latu bez PVN.

«Šādas naudas mums nav,» aģentūrai BNS atzina KM valsts sekretārs Guntis Puķītis. Līguma slēgšanu par šādu summu nav atbalstījusi arī LNB projekta uzraudzības padome, kas piektdien lēma par tālāko iepirkuma gaitu.

Tādēļ nolemts esošo iepirkuma procedūru pārtraukt un, ja Iepirkumu uzraudzības birojs to atļaus, veikt sarunu procedūru ar pašreizējo bibliotēkas būvnieku – Nacionālo būvkompāniju apvienību, kura līgumā sākotnēji nebija paredzēta infrastruktūras izbūve, pastāstīja Builis. Ja viss noritēs veiksmīgi, līgumu KM cer noslēgt jau šogad.

«Mērķis ir panākt būtiski zemāku cenu,» sacīja KM valsts sekretārs. Vienlaikus viņš atturējās minēt maksimālo summu, ko KM varētu tērēt Gaismas pils infrastruktūras izbūvei. Builis pieļāva, ka iepirkuma summa varētu lielāka nekā «LX Grupas» piedāvātā, jo esot jāņem vērā jauni apstākļi – līdz ar iepirkuma aizkavēšanos būvdarbi būs jāveic īsākos termiņos.

«Tas nozīmē papildu prasības, kādu nebija konkursā. Pašlaik darbi ir jāveic apmēram astoņos mēnešos vai pat ātrāk – iepriekš bija runa par 12–14 mēnešiem. Tā ir būtiska starpība,» norādīja Builis.

Vienlaikus KM valsts sekretārs noliedza, ka infrastruktūras būvdarbu sadārdzināšanās dēļ varētu tikt noņemta nauda kādiem citiem LNB projekta posteņiem, tostarp bibliotēkas aprīkojumam.

«Mēs pašlaik neredzam, ka pārējie bibliotēkas posteņi būtu paredzēti pārāk optimistiski. Tie ir paredzēti ļoti taupīgi, un jebkuras darbības, kas tur notiek, var notikt tikai uz īslaicīgas pārdales pamatiem, nevis tā, ka šī pozīcija vispār tiek samazināta,» sacīja Puķītis.

Jau vēstīts, ka KM joprojām nav izdevies atrast topošās bibliotēkas funkcionēšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu būvnieku, kaut arī iepirkuma konkurss tika izsludināts jau šā gada februārī. Sūdzības par konkursa uzvarētāju iesniedza vairāki citi pretendenti, un IUB aizliedza ministrijai slēgt līgumu, tadēļ iepirkuma tālāko virzību izskatīja LNB projekta īstenošanas Uzraudzības padomes sēdē.

Projekta sabiedriskais uzraugs ‒ sabiedrība par atklātību «Delna» – iepriekš brīdinājis: ja infrastruktūras objektu būvdarbi netiks sākti jau šogad, sapnis par bibliotēkas atvēršanu apmeklētājiem 2014.gada sākumā var būt izsapņots.

Līdz šim darbs sācies tikai pie vienas no infrastruktūras būvprojekta daļām - ārējo elektrisko tīklu izbūves, par ko līgums noslēgts ar «Sadales tīklu», bet būvdarbus veic «Latvijas energoceltnieks».

KM arī noslēgusi līgumu par LNB jaunās ēkas infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu autoruzraudzību, ko par 158 tūkstošiem latu veiks «Arhitektu birojs Ģelzis–Šmits–Arhetips».

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu