Pārtvertas telefonsarunas pierādot, ka augusta karu sāka Krievija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gruzija izplatījusi pārtvertu telefonsarunu ierakstus, kas pierādot, ka Krievijas bruņutehnika iegājusi tās teritorijā vairākas stundas pirms tam, kad Gruzija sāka uzbrukumu Dienvidosetijai, kas, kā apgalvo Maskava, lika tai ievest savus spēkus.

Ieraksti izplatīti laikā, kad Maskava un Tbilisi izvērsušas diplomātisko un sabiedrisko attiecību kampaņu, lai pierādītu, ka pretējā puse pirmā sākusi agresiju.

Krievija paziņoja, ka pierādījumi nav nopietni. Telefonsarunās pieminētā spēku pārvietošana varētu būt Gruzijas teritorijā jau esošo krievu miera uzturētāju ierindas rotācija, pavēstīja Maskava.

Gruzijas Iekšlietu ministrijas izplatītais pārtverto sarunu atšifrējums liek domāt, ka tās ir telefonsarunas starp Dienvidosetijā esošām drošības dienestu amatpersonām.

NATO paziņojusi, ka atbalstīs neatkarīgu izmeklēšanu faktu noskaidrošanai.

Vienā ierakstā dzirdams, ka robežsargs netālu no Dienvidosetijas robežas ar Krieviju 7. augusta rītā saka, ka Krievijas bruņutehnika iebrauc Dienvidosetijā.

«Pārtvertās telefonsarunas apstiprina, ka Krievijas regulārās armijas pirmās vienības ar smago bruņutehniku caur Roki tuneli izbrauca 7. augusta rītā, vairāk nekā 12 stundas pirms Gruzijas spēki sāka mobilizāciju,» paziņoja Iekšlietu ministrija.

Tās sniegtajā atšifrējumā esot 7. augustā plkst. 3.52 notikusi saruna starp Dienvidosetijas robežsardzes štābu Chinvali un atbildīgo virsnieku pie Roki tuneļa:

Robežsardzes štābs: «Vai bruņutehnika jau ir iebraukusi?»

Virsnieks: «Bruņutehnika un cilvēki.»

Robežsardzes štābs: «Vai viņi brauc iekšā tagad?»

Virsnieks: «Jā, kad es jums zvanīju pirmo reizi, viņi bija jau izbraukuši no tuneļa, aptuveni pirms 20 minūtēm.»

Krievija apgalvo, ka tā bija spiesta sākt gaisa, sauszemes un jūras spēku uzbrukumu Gruzijai, lai apturētu Gruzijas īstenoto «genocīdu» pret dienvidosetīniem, kuriem Krievija ir piešķīrusi savas pases.

Taču prezidents Mihails Saakašvili teic, ka karu sāka Maskava, iebrūkot Gruzijā, ko apliecina pārtvertās telefonsarunas un liecinieki.

«Konflikts ar Krieviju nebija konflikts, kuru mēs izvēlējāmies, ne arī sākām,» preses konferencē paziņoja Saakašvili. «Tā bija nelikumīga un iepriekš aprēķināta invāzija, un, kad mēs rīkojāmies, mēs rīkojāmies pašaizsardzības nolūkos.»

Gruzijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Šota Utiašvili sacīja, ka Tbilisi ir «liels daudzums citu pierādījumu», kurus tā sniegusi Rietumu izlūkdienestiem.

ASV valsts sekretāres vietnieka palīgs Eiropas lietās Metjū Braiza pavēstīja, ka sarunu ieraksti saskan ar to, ko viņam konflikta laikā stāstījušas Gruzijas amatpersonas. «Burtiski cīņas karstumā man nebija šaubu, ka Gruzijas līderi ir pilnībā pārliecināti, ka Krievijas spēki ir jau 7. augusta naktī izgājuši cauri Roki tunelim,» sacīja Braiza.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu