Pasaulslavenā izstāde «Bodies revealed» ierodas Rīgā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Kompānija «Premier Exhibitions Inc.» sadarbībā ar pasākuma producentu, kocertaģentūru «FBI», paziņo, ka 18. februārī Rīgā, t/c «Spice Home» telpās, tiks atvērta pasaulē milzu ažiotāžu izraisījusī izstāde «Bodies revealed».

Visā pasaulē izstādi jau apmeklējuši vairāk nekā 28 miljoni cilvēku un tajā iespējams aplūkot īstus cilvēku ķermeņus un vairāk nekā 200 orgānus un ķermeņa daļas, kas sagatavotas pateicoties īpašai, inovatīvai metodei. Tā sniedz nebijušu iespēju izstādes apmeklētājiem iepazīt viņu pašu ķermenī esošo orgānu un sistēmu sarežģītību un skaistumu.

«Šīs izstādes izglītojošā ietekme ir nenovērtējama,» saka Mičiganas Anatomijas un šūnu bioloģijas universitātes profesors un doktors Rojs Glovers (Dr. Roy Glover). Viņš ir arī projekta «Bodies revealed» galvenais konsultants medicīnas jautājumos. «Gadsimtiem ejot, mediķu sabiedrība ir pētījusi cilvēku iekšējo orgānu un cilvēku ķermenī notiekošo procesu darbību izmantojot īstus cilvēku ķermeņus. Tagad ir radusies iespēja arī plašākai publikai iegūt šīs īpašās zināšanas.»

«Bodies revealed» izstāde sastāv no 9 galerijām, kuras izstaigājot, apmeklētāji var ielūkoties skeletā, muskuļu sistēmās, reproduktīvajos, elpošanas, un asinsrites orgānos, kā arī citās cilvēka ķermenī esošajās sistēmās. Vairāki izstādē aplūkojamie cilvēku ķermeņi ir parādīti dažādās atlētiskās, dzīvē bieži sastopamās pozās, kas jebkuram apmeklētājam sniedz unikālu iespēju asociēt redzēto ar savām ikdienas aktivitātēm. Turklāt izstādes ietvaros aplūkojamie autentiskie cilvēku ķermeņi uzskatāmi ilustrē arī orgānos radītos defektus, kuru cēloņi ir nepareizi ēšanas ieradumi un maza fiziskā aktivitāte. Vienā no ekspozīcijām, piemēram, apskatāms plaušu salīdzinājums, kur vesela plauša atrodas blakus melnai, smēķēšanas rezultātā novārdzinātai plaušai, tādā veidā sniedzot apmeklētājiem visuzskatāmāko un iespaidīgāko piemēru, kādu nav iespējams ieraudzīt žurnālos vai bildēs. Šī izstāde maina cilvēku attieksmi pret sevi, tā liek redzēt sevi citādi. Tā ir radīta, lai izglītotu un iedvesmotu.

Cilvēku ķermeņi un iekšējie orgāni, kas aplūkojami «Bodies revealed» izstādes ietvaros, ir saglabāti pateicoties revolucionāri tehniskam paņēmienam, ko dēvē par polimēru konservēšanu. Šī procesa gaitā cilvēka audi tiek saglabāti izmantojot speciāli apstrādātu šķidru silikonu, kura rezultātā audi sacietē. Tādā veidā tiek iegūts eksemplārs, kas ir pārklāts ar caurspīdīgu gumijas masu. Katram no izstādē apskatāmajiem objektiem ir saglabāta šūnu sistēma, kas uzskatāmi parāda ķermeņa kaulu, muskuļu, nervu, asinsvadu un orgānu sarežģītību. Lai sagatavotu eksponēšanai veselu ķermeni, ir nepieciešams vairāk nekā gadu ilgs darbs.

  • Biļetes uz «Bodies revealed» izstādi būs nopērkamas no 18. februāra pie ieejas izstādē t/c «Spice Home» 2. stāvā, kā arī interneta lapā «ticketpro.lv».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu