Pasniegta «Lielā mūzikas balva 2013» (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā informē «Lielās mūzikas balvas» rīkotāji, par labāko gada koncertu atzīts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts 27.septembrī Lielajā ģildē, kuru vadīja diriģents Vladimirs Fedosejevs, un kura kā solists uzstājās Egils Siliņš.

«Lielo mūzikas balvu 2013» kā gada labākais jaunais mākslinieks saņēmis diriģents Jānis Liepiņš.

Gada uzveduma balvu saņēma Jura Karlsona baleta «Karlsons lido...» iestudējums LNO, bet gada jaundarba gods ticis Jāņa Petraškeviča Fantāzijskaņdarbam ansamblim «Darkroom», kura Latvijas pirmatskaņojums 5.oktobrī notika LNO Jaunajā zālē.

Par izcilu sniegumu «Lielo mūzikas balvu 2013» saņēma pianists Reinis Zariņš par solopartiju Vitolda Lutoslavska Klavierkoncertā Cēsu mākslas festivālā 12.jūlijā Cēsu Sporta kompleksa Festivāla zālē.

Par izcilu darbu ansambī godināta pianiste Herta Hansena, bet izcilu interpretāciju - klarnetists Egīls Šēfers par solopartiju Volfganga Amadeja Mocarta Klarnetes koncerta atskaņojumā 16.februārī Lielajā ģildē ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Lucu Kēleru, kā arī solopartiju Romualda Kalsona Klarnetes koncerta atskaņojumā ar «Sinfonietta Rīga» un Normundu Šnē 10. maijā Lielajā ģildē.

«Lielās mūzikas balvu 2013» par gada izcilāko Eiropas mūzikas projektu saņēmis Riharda Vāgnera operu tetraloģijas «Nībelunga gredzens» iestudējums Latvijas Nacionālajā operā.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma dziedātāja Regīna Frinberga

Kā ziņots, gada koncertam bija nominēti arī Jāzepa Vītola 150.dzimšanas dienai veltītais Dziesmusvētku koncerts Latvijas Universitātes Lielajā aulā, «Sinfonietta Rīga» un baroka vijolnieka Enriko Onofri koncerts «Itāļu baroka šedevri».

Gada uzvedumam bija nominēta Sergeja Prokofjeva opera «Mīla uz trim apelsīniem» LNO, kā arī Otorīno Respīgi operas «Ēģiptes Marija» iestudējums festivālā «Dominante».

Par izcilu darbu ansamblī balvai bija nominēti arī klarnetists Mārtiņš Circenis un sitaminstrumentālists Artis Orubs. Par izcilu sniegumu darbu balvai nominēta dziedātāja Liene Kinča, saksofonists Oskars Petrauskis. Balvai par izcilu interpretāciju nominēta pianiste Arta Arnicāne un dziedātājs Rihards Mačanovskis.

Gada jaundarbam bija izvirzīti Jura Karlsona un Viļņa Šmīdberga skaņdarbi.

Nominācijā «Gada jaunais mākslinieks» nominēti čelliste Gunta Ābele un koklētāja Laima Jansone.

«Lielās mūzikas balvas 2013» svinīgajā koncertā vakar vakarā varēja baudīt jauniešu kora «Kamēr» sniegumu, fragmentus no izrādēm «Karlsons lido…» un «Mīla uz trim apelsīniem», Riharda Vāgnera «Valkīru lidojumu» LNO orķestra izpildījumā, Emīla Dārziņa «Melanholisko valsi» solista Mārtiņa Circeņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā, Arvo Perta «Salve Regina» Latvijas Radio kora un «Sinfonietta Rīga» sniegumā. Koncertā bija dzirdami solisti - dziedātāji Liene Kinča un Rihards Mačanovskis, pianisti Arta Arnicāne un Reinis Zariņš, saksofonists Oskars Petrauskis, klarnetists Egīls Šēfers, čelliste Gunta Ābele, koklētāja Laima Jansone u.c.

Saskaņā ar nolikumu katrs balvas laureāts saņema sudraba statueti un naudas balvu 1500 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un vakar tā tika pasniegta 21.reizi. Jau astoto gadu Lielo mūzikas balvu organizē VSIA «Latvijas koncerti» sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu