Pasta pakalpojumu saņemšanai nebūs derīga autovadītāja apliecība (103)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No 1.aprīļa sūtījumus Latvijas Pastā (LP) varēs izņemt, izmantojot tikai pasi vai identifikācijas karti. Autovadītāja apliecība turpmāk nebūs derīga, otrdien vēsta telekanāla LNT raidījums «900 sekundes».

Kāds vīrietis, kurš regulāri izmanto autovadītāja apliecību pasta sūtījumu saņemšanai atklāj, ka tā ir pierasta prakse, taču tagad būs jāmainās. Viņš uzskata, ka tagad cilvēki drīzāk taisīs ID kartes un ņems tās līdzi makā tāpat, kā tagad tiek ņemtas tiesības.

Nepilnu divu gadu laikā ID kartes ir ieguvuši aptuveni 300 000 iedzīvotāju, bet vadītāja apliecības ir vairāk nekā 800 000 cilvēku. Ja vismaz 100 tūkstoši iedzīvotāju izveidos sev ID karti, tas valsts budžetā ienesīs aptuveni 1,4 miljonus eiro.

LP šīs izmaiņas saista ar valdības pieņemtajiem noteikumiem, kurus pieņēma vasaras beigās. Iepriekš Ministru kabineta noteikumi paredzēja, ka pasta sūtījumus līdz 150 eiro iedzīvotāji varēja saņemt, ja tika uzrādīts jebkurš personu apliecinošs dokuments, vai jebkāds cits dokuments, kurā ir redzama īpašnieka fotogrāfija un personas kods.

«Tā kā valsts ir nodrošinājusi, ka ir ne tikai pase kā personu apliecinošs dokuments, bet arī personas apliecība, kas izskata ziņā un fiziski ir līdzvērtīga vadītāja apliecībai, tādi argumenti, ka nav ērti nest līdzi pasi, vairāk neiztur nekādu kritiku,» raidījumam atklāja Lp Juridiskā departamenta direktore Anda Jansone.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Laura Laiva pauda: «Mēs uzticamies CSDD, mēs ticam, ka viņi personas datus saņem no iedzīvotāju reģistra, un varam uzticēties vadītāja apliecībai personas identifikācijai tāpat kā pensionāra apliecībai. Taču runājot par tiesisko statusu valstī, personību simtprocentīgi var apstiprināt tikai pase un identifikācijas karte.»

«Daudzos gadījumos ir nepieciešams konstatēt personas tiesisko statusu, ko nevar konstatēt, uzrādot vadītāja apliecību,» raidījumam pastāstīja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mārtiņš Rāzna.

Pagaidām šīs izmaiņas attiecas tikai uz LP, taču citas valsts iestādes varētu rīkoties līdzīgi. Tiesa, pasts izstrādā priekšlikumu Satiksmes ministrijai, kas ļautu izmantot tiesības kā apliecinošu dokumentu gadījumos, ja sūtījuma vērtība ir līdz 150 eiro.

Ikvienam iedzīvotājam jārēķinās, ka vadītāja apliecība nav personu apliecinošs dokuments un ikvienā valsts iestādē tā vietā var pieprasīt pasi vai identifikācijas karti.

Komentāri (103)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu