Pašvaldības pabeigušas NĪN aprēķinu (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Šā gada nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķina un maksāšanas paziņojumu izsūtīšanas termiņā līdz 15.februārim lielākā daļa Latvijas pašvaldību ir veiksmīgi pabeigušas nodokļa aprēķinu un izsūtījušas maksāšanas paziņojumus.

Aprēķinātā NĪN apjoms uz šo datumu sastāda 98% no 2012. gada aprēķina summas.

NĪN likuma grozījumi, kurus Saeima pieņēma 2012. gada pašās beigās, ļāva pašvaldībām savā teritorijā noteikt atšķirīgu nodokļa likmi, salīdzinot ar likumā noteikto, ar mērķi veicināt teritorijas un uzņēmējdarbības attīstību, kā arī ievērot sociālo taisnīgumu. Lai šādus mērķus sasniegtu ar pašvaldības speciāli noteiktu NĪN politiku, ir nepieciešama nopietna un vispusīga situācijas analīze un atbildīgi lēmumi. Diemžēl pašvaldībām laiks situācijas analīzei praktiski nebija un tādēļ gandrīz visas pašvaldības 2013. gadā atšķirīgas NĪN likmes savā teritorijā nenoteica.

Pašvaldības, pieņemot vai nepieņemot saistošos noteikumus, 2013. gada NĪN aprēķinā izmantoja citus, nodokļa apjomu ietekmējošus instrumentus, tādus kā nodokļa apjoma pieauguma ierobežojums (NPI), dzīvojamo māju palīgēku aplikšana ar NĪN un vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves jeb grausta aplikšana ar paaugstinātas likmes NĪN.

Likumā par NĪN ir noteikti nodokļa apjoma samazinājumi (atvieglojumi) trūcīgiem NĪN maksātājiem, kā arī, sākot ar 2013. gadu, maksātājiem ar daudzbērnu ģimenēm. Pašvaldības ar saviem SN var šo NĪN maksātāju kategoriju paplašināt, ko vairums pašvaldību ir arī izdarījušas.

Jau vairākus gadus NĪN maksātājiem portālā www.epakalpojumi.lv ir pieejama vispusīga informācija par saviem nekustamiem īpašumiem visās Latvijas pašvaldībās, to nodokļiem, maksāšanas paziņojumiem, maksājumiem, kā arī nodrošināta iespēja nodokli apmaksāt un pieteikties maksāšanas paziņojuma elektroniskai piegādei.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu