Patversmēs grūti atrast kādu, kam nebūtu firmas (64)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas patversmē ir grūti atrast kādu kam nebūtu kāda firma.

Kā vēstī raidījums «Nekā personīga», šobrīd patversmēs deklarētas vairāk nekā 720 dažādas firmas, caur kurām notiek simtiem darījumu par miljoniem latu.

Viens no Rīgas Patversmes iemītniekiem - direktoriem ir Arsēnijs Kuderkins. Pēdējos gados viņš kļuvis par valdes priekšsēdētāju 13 firmās. Firmu darbība ir visdažādākā «Asan trans» it kā nodarbojas ar kravu pārvadāšanu, «Devimig» ar pārcelšanās pakalpojumiem, «Arted» it kā tirgo sausiņus un cepumus. Vēl ir videokasešu iznomāšanas firma. Kuderkina kompānijas pēc uzņēmuma reģistra datiem nodarbojas ar interneta portāliem, tekstilizstrādājumiem, zinātniskiem pakalpojumiem un daudz ko citu.

Četras no firmām, kurās Kuderkins ir valdes priekšsēdētājs, atrodas Stendes ielā 7. Tur dzīvojošais Sergejs Solovjovs neslēpj, ka nav nekāds biznesmenis. Uz pašu Solvjovu reģistrētas 55 firmas. Kas ir patiesie labuma guvēji un kas Solovjovam maksā par parakstu uzlikšanu uz dokumentiem viņš neatklāj – tas esot policijas darbs.

Kā atklātu ņirgāšanos par valsts izveidoto kompāniju juridisko adrešu reģistrācijas sistēmu var uzskatīt faktu, ka pirms vairākiem gadiem desmit firmas tika pieteiktas bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova dzīvoklī.

Finanšu policijas šefs atzīst, ka shēmu autori gūst iespaidīgu un ātru peļņu. Viņš arī parāda kādu atklātu milzīgu uzņēmumu zirnekļa tīklu, pēc kura var spriest par naudas atmazgāšanas shēmas sarežģītību. Mēneša laikā bijuši darījumi par trīs miljoniem latu.

Viņš arī atklāj, ka tagad fiktīvo uzņēmumu dibināšanā parādījusies jauna tendence. Firmas tiek reģistrētas uz Afganistānas un Uzbekistānas pilsoņiem, svešās adresēs. Vēlāk sadzīt pēdas uzņēmuma īpašniekiem ir neiespējami.

VID ierosinājis Uzņēmumu reģistram noteikt trīs gadu aizliegumu jaunu firmu reģistrēšanai uz cilvēka vārda, uz kuru atklāts fiktīvs uzņēmums. Uzņēmumu reģistrs uzsver, ka darbojas saskaņā ar likumu. Viņu uzdevums ir jaunu uzņēmumu reģistrēšana.

«Protams, Valsts ieņēmumu dienestam jāpievērš uzmanība uzņēmumu reģistra specifikai. Vai tad man domāt, ka patversmē par daudz firmu. Notārs nevar veikt riska analīzi. Tur jums jāprasa Valsts ieņēmumu dienestam,» sacījis uzņēmumu reģistra vadītājs Ringolds Balodis.

Ināra Pētersone, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore norāda: «Valsts ieņēmumu dienesta nostāja ir jācīnās nevis ar sekām, bet cēloņiem. Rūpīgāk jāskatās – kādus uzņēmumus piereģistrē. Resursi jāpieliek pie reģistrācijas»

Uzņēmumu reģistrs ierosina, ka turpmāk reģistrējot firmu uz kādu svešu adresi būtu nepieciešams notāra apstiprināts dzīvokļa saimnieka paraksts. Otra iespēja firmu reģistrēt e-vidē ar jauno ID karti.

Savukārt Pētersone ierosina iedzīvotāju reģistrā noteikt atzīmi, kur dzīvokļu saimniekiem iespējams pieteikt liegumu firmu reģistrēšanai viņu īpašumā.

Pēc simtiem miljonu valsts budžeta zaudējumiem beidzot fiktīvo uzņēmumu problēmai nolēmuši pievērsties Saeimas deputāti.

Nākamnedēļ sasaukta Juridiskā un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju kopīga sēde.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu